≫ 

Sudija, kog je ubila sicilijanska mafija, postaće svetac: Rimokatočika crkva ga proglasila blaženim

Papa je takođe pohvalio Livatina kao "učenika za pravdu i veru", napominjući da je uvek stavljao svoje delo "pod zaštitu Boga", aludirajući na Livatinovo geslo

  • 6
Vatikan Papa Franjo, Vatican Pope Foto: Tanjug/AP

Rimokatolička crkva danas je proglasila italijanskog sudiju Rozarija Livatina, kojeg je ubila sicilijanska mafija, blaženim, što je poslednji korak pre proglašenja za sveca.

Livatina su 1990. godine, dok se vozio na posao, ubila četvorica naoružanih napadača povezanih sa mafijaškom organizacijom Stida.

Tokom hodočašća na Siciliji tri godine kasnije, papa Jovan Pavle II nazvao ga je "mučenikom za pravdu i hrišćansku veru", navodi AP.

Livatino je proglašen blaženim na ceremoniji u katedrali u Agrigentu.

Nekoliko sati kasnije, papa Franja je u Vatikanu rekao da je Livatino radio na tome da sudi, "ne da osuđuje, već da iskupi".

Kao istražni sudija, Livatino (37) je vodio istrage o mafiji i korupciji kada je ubijen. Bio je poznat po tome što se svakodnevno molio pre ulaska u sud.

Papa je takođe pohvalio Livatina kao "učenika za pravdu i veru", napominjući da je uvek stavljao svoje delo "pod zaštitu Boga", aludirajući na Livatinovo geslo.

Video: Mi vekovima ubijamo i pljačkamo, ne može nam niko ništa: Sve o italijanskoj mafiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pfc

    9. maj 2021 | 23:09

    A sudiju Falkonea ???

  • dg

    9. maj 2021 | 23:11

    Glupost. Čovjek samo treba da pogleda po kojim kriterijima se nekome daje status sveca pa da vidi da ovaj covjek ne ispunjava ni 5% od toga. Svaka mu čast za sve što je uradio, i život koji je dao, ali da postane svetac, nisam siguran da je u redu.

  • Perke

    10. maj 2021 | 07:45

    Kakvi su ovo jeretici i idolopoklonici, ovo je neverovatno. Rimska crkva je već postala nepopravljiva, polako odoše ka paganizmu, kad su se rimski carevi proglašavali za božanstva... Zna se ko je svetac u hrišćanstva, gde je život bez poroka, gde su čuda, gde je poštovanje u narodu?!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA