Haos u Jerusalimu: Sukobi na Hramovnoj gori od ranog jutra, policija odgovorila šok bombama

Hramovna gora je sveto mesto i za Izraelce i za Palestince

  • 4
Jerusalim Izrael Hramovna gora sukobi

Foto: Tanjug/AP

Policija je danas odlučila da zabrani Jevrejima da uđu u područje Hramovne gore u Jerusalimu, a bila je spremna i da razmatra da li da dozvoli planiranu paradu izraelskih nacionalista, usled upozorenja od bezbednosnih snaga da bi "marš zastava" mogao da dovede do dalje eskalacije nasilja, preneo je Tajms of Izrael, dodajući da su počeli neredi.

Veliki sukobi su počeli jutros na Hramovnoj gori, kada je policija upala u to područje nakon što se na hiljade Palestinaca okupilo tamo tokom noći, a za to vreme su skupljali kamenje i razno ručno izrađeno oružje.

Policija je napadnuta i odmah je odgovorila šok bombama, a na desetine demonstranata su bacali kamenje sa Hramovne gore na put južno od kompleksa, čime su blokirali put, ali niko nije povređen, niti je naneta materijalna šteta.

U nedelju uveče je došlo do žestokih okršaja između palestinskih demonstranata i izraelske policije, a najmanje 25 osoba je povređeno i 23 uhapšeno.

Hramovna gora je sveto mesto i za Izraelce i za Palestince.

Na ovom mestu se nalazi džamija Al-Aksa, treće najsvetije mesto u islamu, a Jevreji ga poštuju kao svoje najsvetije mesto, gde su stajala oba biblijska hrama, dodaje Tajms of Izrael.

- Nakon bezbednosne procene koju smo nedavno doneli, policijski načelnik Kobi Šabtai je odlučio da u ovom trenutku ne dozvoli posete Hramovnoj gori - navela je policija u današnjoj izjavi i zabrana se odnosila na ulazak Jevreja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Русская

    10. maj 2021 | 10:48

    Добар повод за трећи светски рат...

  • Аца

    10. maj 2021 | 10:42

    Ди год живе припадници "највеличанственије, мирољубиве религије" ту су и сукоби.

  • Ceca

    10. maj 2021 | 19:28

    Sve kao po okrevljenju Sv.Jovana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA