Nepal moli alpiniste da im daju prazne boce za kiseonik: Bolnice ne primaju pacijente zbog nestašice

Penjači i njihovi vodiči poneli su sa sobom bar 3.500 boca kiseonika, koje uglavnom ostanu zakopane u lavini ili budu ostavljene na padinama tokom spuštanja niz planinu

  • 0
Nepal koronavirus Foto: Tanjug/AP

Nepal je u tolikom nedostatku boca za kiseonik da je danas zamolio alpiniste koji se penju na Mont Everest da donesu njihove prazne boce umesto što ih ostavljaju prazne na planini, u vreme kada se Nepal bori s drugim talasom pandemije kovid-19.

Država je dala dozvolu za penjanje više od 700 alpinista na 16 vrhova na Himalajima, od toga 408 na Mont Everest, za period između aprila i maja, kako bi pokrenula planinarsku industriju i postavila turizam na noge, prenosi Rojters.

Nepalska planinarska asocijacija (NMA) zamolila je planinare da pomognu Nepalu da se izbori sa porastom broj obolelih od kovid-19, koji je doveo zdravstveni sistem do ivice pucanja.

Čelnik NMA je rekao da su penjači i njihovi vodiči poneli sa sobom bar 3.500 boca kiseonika, koje uglavnom ostanu zakopane u lavini ili budu ostavljene na padinama tokom spuštanja niz planinu.

- Apelujemo na planinare i šerpase da vrate prazne boce kad god mogu, da bi mogli da ih napunimo i iskoristimo za lečenje pacijenata obolelih od korona virusa - rekli su iz NMA za Rojters.

Mnoge privatne i državne bolnice u Katmanduu su rekle da ne mogu da primaju više pacijenata zbog nedostatka kiseonika, a nema ni boca.

- Potrebno nam je oko 25.000 boca što pre kako bismo spasili ljude od smrti. Ovo je hitno - rekao je zvaničnik ministarstva zdravlja Samir Kumar Adihari.

Video: Unutar ovih zidina danonoćno se odvija najmučnija scena

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA