Dva lekara, koja su spasila život Navaljnom, umrla su u razmaku od mesec dana. Treći je nestao

U februaru je Sergej Maksimišin, zamenik glavnog lekara, preminuo u 55. godini života od srčanog udara, dok je Rustam Agišev, direktor Odeljenja za traume i ortopediju, umro je u martu od posledica moždanog udara koji je pretrpeo još u decembru 2020.

  • 17
Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP

Ruski lekar Aleksandar Murahovski, koji je lečio kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog nakon što mu je pozlilo tokom leta u Rusiji prošle godine, nestao je u petak. Pre njega još dvojica lekara, koja su ga lečila, iznenada su umrla. Ruski mediji javili su danas da je nestali lekar iz Sibira ipak pronađen.

Policija u regiji Omsk u Sibiru, oko 2.200 kilometara istočno od Moskve, objavila je da je Murahovski, koji je bio na lovačkom izletu, u petak napustio lovačku bazu u šumi u terenskom vozilu i da otad nije viđen. Potrazi su se pridružili hitne službe, dronovi, helikopter i volonteri na terenu.

Murahovski je bio glavni lekar u bolnici za hitne slučajeve u sibirskom Omsku u kojoj se lečio Navaljni, vodeći opozicionar, antikorupcijski aktivista i kritičar predsednika Vladimira Putina. Murahovski je nakon toga postavljen za regionalnog ministra zdravlja.

Alexander Murakhovsky, Aleksandar Murahovski Murahovski je nestao na lovačkom izletu Foto: Profimedia

U februaru od srčanog udara umro glavni anesteziolog iz bolnice

A tri meseca ranije, 4. februara, njegov zamenik u dotičnoj bolnici iznenada je umro. Iz bolnice su tada saopštili da je Sergej Maksimišin, zamenik glavnog lekara, preminuo u 55. godini života od srčanog udara.

Maksimišin je bio direktor Odeljenja za anesteziologiju i oživljavanje u bolnici - dakle, po svemu sudeći, onog odeljenja koji je bio ključan za lečenje Navaljnog od trovanja.

U martu od moždanog udara umro glavni traumatolog i ortoped

Nekih mesec dana nakon Maksimišina još jedan lekar iz te bolnice je umro. Rustam Agišev, direktor Odeljenja za traume i ortopediju, umro je u martu od posledica moždanog udara koji je pretrpeo još u decembru 2020, piše američki portal Radio Free Liberty/Radio Europe.

Leonid Volkov, šef kabineta Navaljnog, tada je potvrdio da je Maksimišin bio zadužen za lečenje opozicionog čelnika.

- Sergej Maksimišin bio je šef odeljenja na kojem se lečio Aleksej Navaljni i bio je zadužen za njegovo lečenje, posebno za nadgledanje njegove medicinski izazvane kome. Znao je više od svih drugih o Aleksejevom stanju pa ne mogu odbaciti mogućnost da se tu radilo o krivičnom delu - rekao je tada Volkov u intervjuu za CNN.

- S druge strane, ruski zdravstveni sistem je vrlo loš i nije retko da lekari njegove dobi iznenada umru. Sumnjam da će biti istrage o njegovoj smrti - dodao je Navaljnijev pomoćnik.

Nestanak lekara komentarisao je i Putinov kritičar, biznismen Bil Brouder.

- Ovo je neverovatno. Nakon što su dva lekara koja su lečila i spasila Navaljnog u bolnici u Omsku umrla, treći je sad nestao na lovačkom izletu - komentarisao je Bil Brouder, istaknuti kritičar Putinovog režima na Tviteru.

Brouder je inače bio glavni inicijator tzv. Magnitski zakona, pomoću kojeg SAD nameće lične sankcije pripadnicima ruskog i drugih režima koji su umešani u teška kršenja ljudskih prava, poput zatvaranja, ali i likvidacija i pokušaja likvidacija disidenata i opozicionara, prenosi Index.hr.

Nestali lekar je pronađen?

Ruske novinske agencije javile su danas, citirajući regionalnu vladu, da je nestali lekar iz Sibira Aleksandar Murahovski  pronađen.

Potraga je pokrenuta u šumama omske oblasti, koja se nalazi oko 2.200 kilometara istočno od Moskve, nakon što je Murahovski napustio bazu šumskog lovišta u terenskom vozilu u petak, preneo je Rojters.

Murahovski je sam izašao iz šume i uspostavio kontakt sa stanovnicima sela Basli, prenela je novinska agencija RIA saopštenje regionalne vlade Omska.

On je bio u "normalnom stanju", mada je pregledan u Okružnoj bolnici Boljšeukovski iz predostrožnosti, prenela je RIA tvrdnje vlasti.

Podsetimo, nakon napetih pregovora s vlastima koje su se protivile, Navaljni je u avgustu prebačen iz Omska u Nemačku na lečenje. Kremlj se, naime, u početku oštro protivio prebacivanju Navaljnog u Nemačku na lečenje, da bi na kraju ipak popustio.

Lekari prvo priznali da je Navaljni otrovan pa demantovali sami sebe

Takođe, vrlo je indikativno da su, kako piše američki portal Radio Free Liberty/Radio Europe, lekari u bolnici u Omsku prvo javno priznali da je Navaljni otrovan, da bi potom demantovali sami sebe.

Laboratorijska testiranja u tri evropske zemlje, koja je potvrdio globalni organ za nadzor hemijskog oružja, utvrdila su da je Navaljni otrovan nervnim agensom novičokom, koji je stvoren u Sovjetskom Savezu, a koji se, veruju zapadne obaveštajne službe, nastavio proizvoditi u malim količinama i u postsovjetskoj Rusiji.

Kremlj je više puta odbacio optužbe da su ruske vlasti pokušale ubiti Navaljnog. Navaljni je u zatvoru od februara zbog kršenja uslovne kazne za presudu za navodnu proneveru, koju je i Evropski sud za ljudska prava proglasio nelegitimnom zbog kršenja njegovog prava na pošteno suđenje.

U zatvorskoj koloniji, Navaljni je pokrenuo štrajk glađu zbog neadekvatne lekarske nege za neurološke i ortopedske tegobe koje ima. Nakon 24 dana Navaljni je prekinuo štrajk glađu, nakon što su lekari upozorili da bi mogao uskoro da umre.

Video: Navaljnom izrečena kazna zatvora: Tokom izricanja presude Aleksej se smeškao i poslao srce svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA