≫ 

Istekao ultimatum Hamasa: Jerusalim raketiran, odjekuju sirene upozorenja na napad

Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama raketnih napada niti o materijalnoj šteti

  • 4
Jerusalim Izraell sukobi džamija Al-Aksa Foto: Tanjug/AP

Nekoliko minuta nakon što je stupio na snagu ultimatum palestinske militantne organizacije Hamas upućen vladi Izraela da povuče svoje bezbednosne snage iz kruga džamije Al Aksa, u Jerusalimu su se oglasile sirene upozorenja na raketni napad, prenosi Rojters.

Nedugo zatim su se čule i detonacije, a potom se oglasio i predstavnik vojnog krila Hamasa Abu Obeida koji je potvrdio da su raketni napadi odgovor na, kako se izrazio, "zločin i agresiju" koje Izrael čini u Jerusalimu, preneo je AP.

- Ovo je poruka koju neprijatelj mora dobro da razume - poručio je Obeida i zapretio novim napadima ukoliko Izrael ponovo naredi svojim bezbednosnim snagama upad u džamiju Al Aksa ili sprovede proterivanje Palestinaca koji žive u istočnom Jeurslimu.

Nedugo nakon što su se u Jerusalimu aktivirale sirene iz Pojasa Gaze su se čulo lansiranje raketa, a potom i još jedno.

U međuvremenu, kako izveštava Rojters, evropski komesar za spoljnu politiku Đozep Borelj apelovao je danas da se u istočnom Jeruslimu uspostavi mir nakon što je više od 300 Palestinaca povređeno u sukobima sa izraelskom policijom oko džamije Al Aksa.

- Situacija koja je nastala zbog najave o proterivanju palesrtinskih porodica iz istočnog Jerusalima izaziva ozbilnu zabrinutost. Takva akcija je ilegalna i u sukobu je sa međunarodnim humanitarnim pravom. To samo podstiče porast tenzija- upozorio je Borelj, preneo je Rojters.

Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama raketnih napada niti o materijalnoj šteti, ali izraelska vojska je potvrdila da je na Jerusalim ispaljeno sedam raketa.

Palestinski islamski džihad preti da će danas u 21 čas po lokalnom vremenu ispaliti salve raketa na Izrael.

Hitne konsultacije SBUN zbog nasilja u istočnom Jerusalimu

Savet bezbednosti UN održao je danas hitne konsultacije zbog eskalacije nasilja u istočnom Jerusalimu i razmatrao predloženu izjavu kojim se Izrael poziva na prekid deložacije Palestinaca, uzdržanost i poštovanje istorijskog statusa kvo svetih mesta u Jerusalimu.

Ambasadorka Irske u UN Džeraldina Berni Najson ukazala je da bi Savet bezbednosti trebalo hitno da se izjasni, izrazivši nadu da će se to dogodoti već danas.

Diplomatski izvori AP navode da je svih 15 članica izrazilo zabrinutost zbog sukoba i porasta nasilja.

Međutim, SAD, najbliži saveznik Izraela, smatraju da izjava u ovom trenutku možda ne ni bila korisna, ali su se ipak saglasile da stručnjaci SBUN nastave razgovore nakon što su svi ostali članovi poručili da ovo telo mora hitno da reaguje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alal vera alal vera

    10. maj 2021 | 18:57

    sta kazu muslimani islam je tolerantna religija

  • Ultima

    10. maj 2021 | 19:11

    Potpuno opravdano, iseljavaju ljude iz sopstvenih kuca a Amerikanci cute jer su im saveznici. Da se ovo odje radi satrli bi nas i sankcijama i bombama.

  • Gde

    10. maj 2021 | 19:20

    Su muslimani tu su uvek pizdarije.Palestinci umesto da se obrazuju dzamije na svakom koraku,nema veze sto nemaju struju , skole i bolnice.Lud Izrael sto im daje struju.Ne zaboravite a postoje i slike i snimci dok je jedan deo Jerusalima bio pod palestinskom kontrolom 60 tih godina da su crkve koriscene kao javni toaleti i ruinirane.Izrael napred tuci tu stoku neobrazovanu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA