• 14

Izrael ponovo gađao Gazu: Vojne snage bombardovale tunel Hamasa, poginulo devetoro dece

Najmanje 20 Palestinaca, od kojih devetoro dece, poginulo je večeras u izraelskom napadu na Pojas Gaze

  • 14

Video: Istočni Jerusalim: Pojačano prisustvo policije dok eskaliraja tenzija između Izraelaca i Palestinaca

Izraelske odbrambene snage potvrdile su da su vojni avioni gađali tunel Hamasa u Gazi.

Najmanje 20 Palestinaca, od kojih devetoro dece, poginulo je večeras u izraelskom napadu na Pojas Gaze, u sklopu sve žešćih obračuna Izraelaca i Palestinaca, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja palestinske enklave. Povređeno je 65 osoba.

Izraelski dron ispalio je rakete na grupu ljudi na istoku Bejt-Hanuna. Napad je bio odgovor jevrejske države na lansiranje raketa na Jerusalim. Prema podacima vojske Izraela, ispaljeno je bilo 45 raketa.

Hitne konsultacije SBUN zbog nasilja u istočnom Jerusalimu

Savet bezbednosti UN održao je danas hitne konsultacije zbog eskalacije nasilja u istočnom Jerusalimu i razmatrao predloženu izjavu kojim se Izrael poziva na prekid deložacije Palestinaca, ''uzdržanost i poštovanje istorijskog statusa kvo svetih mesta'' u Jerusalimu.

Ambasadorka Irske u UN Džeraldina Berni Najson ukazala je da bi Savet bezbednosti trebalo hitno da se izjasni, izrazivši nadu da će se to dogoditi već danas.

Diplomatski izvori AP navode da je svih 15 članica izrazilo zabrinutost zbog sukoba i porasta nasilja.

Međutim, SAD, najbliži saveznik Izraela, smatraju da izjava u ovom trenutku možda ne ni bila korisna, ali su se ipak saglasile da stručnjaci SBUN nastave razgovore nakon što su svi ostali članovi poručili da ovo telo mora hitno da reaguje.

Nacrt izjave izrazio bi ozbiljnu zabrinutost SBUN zbog eskalacije napetosti i nasilja na Zapadnoj obali, uključujući i istočni Jerusalim i zbog mogućnosti deložacija palestinskih porodica iz naselja Šeici Džarah i Silvan u istočnom Jerusalimu, "koje generacijama tu žive i tu im je dom“, navodi AP.

Predloženi tekst izjave poziva Izrael „da zaustavi aktivnosti na naseljavanju, rušenju i iseljavanju, uključujući istočni Jerusalim, u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom“ i uzdrži se od jednostranih koraka koji podižu tenzije i podrivaju održivost rešenja izraelsko-palestinskog konflikta u obliku stvaranja dve države, piše Sputnjik.

Izjavom bi se izrazila duboka zabrinutost zbog svakodnevnih sukoba, posebno u i oko svetih mesta u Jerusalimu, što dovodi do ljudskih stradanja, povreda i zahtevalo bi se "suzdržavanje od provokativnih radnji i retorike“.

U izjavi bi bio upućen poziv svima da poštuju istorijski status svetih mesta u Jerusalimu i apel „da muslimanskim hodočasnicima na svetim mestima mora biti dozvoljeno da se u miru mole i klanjaju, bez nasilja, pretnji i provokacija“.

Hamas bombardovao Izrael nakon ultimatuma

Podsetimo, nekoliko minuta nakon što je stupio na snagu ultimatum palestinske militantne organizacije Hamas upućen vladi Izraela da povuče svoje bezbednosne snage iz kruga džamije Al Aksa, u Jerusalimu su se oglasile sirene upozorenja na raketni napad, prenosi Rojters.

Nedugo zatim, oko 18 časova, čule su se i detonacije, a potom se oglasio i predstavnik vojnog krila Hamasa Abu Obeida koji je potvrdio da su raketni napadi odgovor na, kako se izrazio, "zločin i agresiju" koje Izrael čini u Jerusalimu, preneo je AP.

- Ovo je poruka koju neprijatelj mora dobro da razume - poručio je Obeida i zapretio novim napadima ukoliko Izrael ponovo naredi svojim bezbednosnim snagama upad u džamiju Al Aksa ili sprovede proterivanje Palestinaca koji žive u istočnom Jeurslimu.

Nakon toga Izrael je bombardovao Gazu, a potom ponovio napad.

Video: Drama na izraelskoj granici: Dvostruki pokušaj ubistva vojnika

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ajna

    Dusa me boli sta rade ovom jadnom narodu.

  • Papazjaner

    Ameri podrzavaju Izrael a raznim kanalima doturaju oruzje Palestincima! Poznata stvar!

  • Jasna

    🇷🇸❤️🇵🇸

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima