≫ 

Bajden: Ima naznaka da je sajber napad došao iz Rusije. Peskov: Nemamo ništa sa "Kolonijal pajplajn"

Bajden je najavio da će se sastati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom

  • 2
Colonial pipeline, Kolonijal pajplajn Kolonijal pajplajn / Foto: Tanjug/AP Photo

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas da za sada nema dokaza da je Rusija umešana u sajber napad na glavnu američku kompaniju za distribuciju naftnih derivata ''Kolonijal pajplajn'', ali da ima indicija da je napad izveden sa teritorije te zemlje.

Bajden je najavio da će se sastati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, ali je dodao da za sada američke obaveštajne službe nemaju dokaze da je Rusija umešana.

Joe Biden, Džo Bajden Džo Bajden / Foto: Tanjug/AP

- Ima međutim dokaza da su akteri napada u Rusiji. Tako da snose neki deo odgovornosti za ovo - rekao je Bajden tokom obraćanja u Beloj kući, prenosi Tanjug via Rojters.

Dodao je da je njegova administracija spremna da, ako to bude potrebno, preduzme dodatne korake povodom sajber napada na kompaniju ''Kolonjal pajplajn'' u zavisnosti od toga koliko će joj vremena biti potrebno da nastavi rad.

- Sekretarijat za energetku sarađuje sa kompanijom kako bi se njen rad nastavio punim kapacitetom što je pre moguće. Sve ovo shvatamo veoma ozbiljno. Nadležni će nastojati da krivično gone počinioce - poručio je Bajden.

Naveo je da je njegova administracija posvećena očuvanju američke infrastrukture koja je u većini slučajeva u privatnom vlasništvu.

Peskov: Nemamo ništa sa sajber napadom na "Kolonijal pajplajn"

Rusija nije umešana u sajber napad na glavnu američku kompaniju za distribuciju naftnih derivata ''Kolonijal pajplajn'', izjavio je večeras portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dmitrij Peskov Dmitrij Peskov / Foto: Wikimedia/Пресс-служба Президента России

- Rusija s tim nema ništa - rekao je Peskov agenciji Tass komentarišući izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena da Vašington za sada nema dokaza da je Rusija umešana u sajber napad na kompaniju, ali da ima indicija da je napad izveden sa teritorije te zemlje.

Upitan da li Moskva planira da sarađuje sa Vašingtonom po tom pitanju, on je naveo da "SAD odbijaju da sarađuju u borbi protiv sajber-kriminala".

Kompanija ''Kolonijal pajplajn'' zatvorila je kompletnu mrežu posle sajber napada koji se dogodio u petak.

Njenim naftovodom dužine 8.850 km dnevno se distribuira 2,5 miliona barela benzina i drugog goriva iz rafinerija na obali Meksičkog zaliva do potrošača u srednjem Atlantiku i na jugoistoku SAD.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    11. maj 2021 | 08:12

    Са жарком жељом чекам тај сусрет,у нади да ће се саплести и пасти Путину пред ноге...

  • Putin R.S

    11. maj 2021 | 07:54

    Sve to rade sami ameri posto su poznati da ubijaju i svoje za rad ostvarivanje svojih prljavih ciljeva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA