≫ 

Horor iz Indije preliva se u susedne zemlje: Broj obolelih raste u južnoj Aziji, uvode se oštre mere

Posebna zabrinutost postoji oko Nepala, koji je u aprilu zabeležio nagli porast infekcija, ali situacija nije puno bolja ni u drugim zemljama

  • 4
Indija, korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Dok se Indija bori sa razornim drugim talasom korona virusa, postoji zabrinutost oko porasta infekcija u susednim zemljama.

Uvedene su nove restrikcije, uključujući i mere zabrane putovanja, usled straha da siromašni i krhki zdravstveni sistemi neće moći da se nose sa smrtonosnim virusom.

U Indiji je broj obolelih i umrlih na dnevnom nivou u porastu od marta, da bi onda drastično skočili.

I indijski susedi beleže porast broja obolelih, mada na različitim putanjama. Posebna zabrinutost postoji oko Nepala, koji je u aprilu zabeležio nagli porast infekcija. Više od 40 posto svih testova na kovid pokazuje pozitivan rezultat, navodi Crveni krst pozivajući se na podatke vlade.

Nepal sa Indijom deli granicu dugačku 1.880 kilometara, a mnogi ljudi redovno je prelaze zbog posla, turizma i iz porodičnih razloga.

Bivši kralj Nepala Gjanendra testiran je pozivitno nakon posete Indiji, tokom koje je posetio i religiozni festival Kumb Mela. Mnogi su upravo ovaj festival videli kao glavni razlog buma infekcija u Indiji, jer ga je posetilo nekoliko miliona hindusa, koji su nakon toga virus proširili u svim krajevima zemlje, ali i van granica.

Vlasti Nepala su u martu uvele dodatne zdravstvene preglede na granici, da bi tek 1. maja najzad zatvorili više od 20 prelaza, prenosi BBC.

Restrikcije su ponovo uvedene u području Katmandua 29. aprila.

Bangladeš beleži porast infekcija od početka marta, da bi 5. aprila uveo nacionalnu blokadu. Ona je u međuvremenu produžena do 16. maja.

Kopnena granica sa Indijom takođe je zatvorena od 26. aprila na dve nedelje za putnički saobraćaj, mada se nekim ljudima i dalje dozvoljava prelazak.

Broj dnevnih prijavljenih slučajeva u Bangladešu otada je znatno opao.

U Pakistanu, broj obolelih i umrlih takođe je naglo skočio, što je dovelo do straha da će se zdravstveni sistem preopteretiti.

Neke provincije uvele su nove restrikcije, kao i obavezno nošenje maski, dok vojska pomaže u nekim područjima.

U susret Ramazanskom bajramu, postoji delimična blokada širom zemlje, a dozvolu da ostanu otvorene imaju samo esencijalne radnje.

Granične restrikcije uvedene su za putnike iz Indije, kao i iz Avganistana i Irana.

I Šri Lanka beleži iznenadni skok u broju obolelih od sredine aprila, zbog čega je u određenim područjima zatvorila škole, ograničila religiozna okupljanja i zabranila putovanja iz Indije.

Zašto zemlje beleže skok obolelih?

Postoji bojazan da su indijske varijante delimično krive za porast slučajeva u susednim zemljama.

Zdravstveni stručnjaci istražuju da li je jedna od ovih varijanti možda prenosivija. Međutim, postoji i mogućnost da je nova infekcija povezana i sa drugim sojevima korona virusa, kao što su britanski ili južnoafrički.

Nepal je laboratoriji SZO u Hongkongu poslao 15 uzoraka skupljenih za dva meseca, a otkriveno je da je britanska varijanta bila u devet uzoraka, dok je indijska bila u jednom uzorku.

U Pakistanu je sekvenciranje genoma u aprilu utvrdilo da je britanska varijanta prisutna u većini uzoraka. Zdravstvene vlasti u južnoj provinciji Sind takođe su identifikovale prisustvo varijanti iz Južne Afrike i Brazila.

Južnoafrički soj pronađen je i u Bangladešu.

Spora stopa vakcinacije

Spora stopa vakcinacije je veliki problem u južnoj Aziji. Zemlje u regionu počele su sa vakcinacijom u januaru, ali ona još uvek nije dovoljno raširena da bi se napravila neka razlika.

Nepal je dao oko 7,2 doza na 100 ljudi, Bangladeš 5,4, Šri Lanka 4,8, Pakistan jednu i Avganistan 0,6, prema poslednjim podacima.

Poređenja radi, Ujedinjeno Kraljevstvo dalo je oko 76 doza na 100 ljudi, SAD oko 75, Evropska Unija skoro 37 i Kina više od 20 doza.

Indija je donirala neke vakcine koje je proizveo Serum institut u Indiji, kao i Barat Biotek, svojim susedima.

Ali je onda privremeno zaustavila izvoz da bi dala prioritet domaćim potrebama usred sve većih slučajeva.

Bilo je problema sa snabdevanjem i sa globalnom šemom vakcine Kovaks, što je dovelo do kašnjenja u pošiljkama.

Nepal i Šri Lanka morale su da zaustave vakcinaciju u jednom trenutku sve dok nisu primile donacije Sinofarm vakcine iz Kine.

I Pakistan se okrenuo ruskim i kineskim vakcinama kako bi pokušao da ubrza program vakcinacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA