≫ 

Otac tragao za anđelom koji mu je spasao život: Bio na ivici smrti, ona je sve vreme bila uz njega

Skoro godinu dana je proveo u bolnici, a jedna medicinska sestra bila je sve vreme uz njega i učinila mu to vreme manje bolnim i usamljenim

  • 0
Severnoirski sukob severna Irska  The Troubles

Foto: Alain Le Garsmeur "The Troubles" Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Piter je bio mlad otac troje dece i živeo je u Belfastu kada je 1979. godine ranjen u svom domu tokom Severnoirskog sukoba, poznatog pod nazivom Nevolje.

Nakon napada Piter se borio za život i nije mogao ponovo da hoda. Skoro godinu dana proveo je u bolnici oporavljajući se, vezan u bolnom rotirajućem krevetu.

Tokom oporavka pored njega je bila medicinska sestra Betsi, koja mu je pomogla oko rehabilitacije i učinila da se oseća prijatno.

Piter sada traga za svojim "anđelom" Betsi, čiju brigu nikada nije zaboravio. Međutim, on zna samo njen nadimak.

Period konflikta poznat pod nazivom Nevolje trajao je skoro 30 godina, tokom kojeg je poginulo više od 3.500 ljudi.

- 27. septembra 1979. godine čulo se zvono na vratima, Ana je ustala, a sledeće što sam čuo bilo je "napadač, napadač". U Belfastu tokom 1970-ih, kada neko to uzvikne, ne šali se - rekao je Piter za BBC.

Piter je upucan nakon što su dvojica muškaraca upala u njegov porodični dom. Došla je Hitna pomoć, ali nisu mogli da unesu nosila u sobu, pa su ga stavili u torbu za tela i odneli do vozila.

- U tom trenutku ispred kuće su stigli moj otac i drugi članovi porodice. Tata, koji me je video u torbi za tela, mislio je da sam mrtav, a njegove poslednje reči bile su: "Moj jadni Piter", pre nego što je pao mrtav na ulici - ispričao je on.

Piter je kasnije saznao da je prava meta bio njegov podstanar, za kog se sumnjalo da je član Irske republikanske armije (IRA).

Prebacili su ga u bolnicu na odeljenje ortopedije, a sestre su tamo brinule o žrtvama nasilja, o ljudima koji su upucani ili povređeni nakon bacanja bombi.

Piter je u toj bolnici proveo skoro godinu dana, gde je o njemu brinula sestra Betsi.

- Izgledalo je kao da sam u sanduku, sve vreme sam ležao. Možete da zamislite kako je to izgledalo, i tu usamljenost. Tokom noći nisam spavao, znojio sam se i bilo je neprijatno sve vreme - rekao je Piter.

Dok je bio u rotirajućem krevetu, svaki put kad bi otvorio oči, video bi Betsi kako stoji pored njega, brisala mu je znoj sa čela i pričala mu.

- Izgledala je kao anđeo iz raja. Uvek je bila dobra prema meni, nisam se osećao potpuno bespomoćnim. Nikada joj se nisam zahvalio zbog toga - rekao je Piter.

Severnoirski sukob severna Irska  The Troubles

Severnoirski sukob ili Nevolje je bio etničko-nacionalistički sukob u severnoj Irskoj tokom druge polovine 20. veka Foto: Alain Le Garsmeur "The Troubles" Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

BBC je mesecima pokušavao da pronađe Betsi i otkrio je da je postala medicinska sestra za mentalno obolele.

Posle nekoliko desetina godina, Piter je najzad video svog "anđela".

Dobio je šansu da joj se zahvali na svemu što je uradila za njega, jer, kako je rekao, i dalje diše zahvaljujući njoj.

Piter i Betsi su se zagrlili i bili su srećni što su se ponovo sreli.

- U vremenu ubistava i haosa, kada upoznate takve ljude, shvatite da nisu svi psihopate, da nisu svi loši. I dalje postoje dobri ljudi na svetu, a Betsi je jedna od njih - zaključio je Piter.

Video: Pomislila je da je anđeo pao s neba pod njene noge, ali to je bio samo mrtav pijan rejver

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA