Nema kočija ni špalira, ništa nije isto: Kraljica u Parlamentu prvi put nakon smrti princa Filipa

Kraljica je ranije u Parlament dolazila u pratnji supruga, vojvode od Edinburga

  • 1
Kraljica Elizabeta, Dom lordova, otvaranje državnog parlamenta

Foto: Tanjug/AP

Britanska kraljica Elizabeta II pojavila se danas u Parlamentu, kako bi izložila vladinu agendu posle pandemije. Ovo je njeno prvo veliko pojavljivanje u javnosti nakon smrti njenog supruga, princa Filipa.

Tokom svoje višedecenijske vladavine kraljica je u Vestminster dolazila isključivo u pratnji vojvode od Edinburga. Danas su je u Parlament dopratili princ Čarls i njegova supruga Kamila. Istina, Čarls je pratio kraljicu u Parlament tri puta od 2017. godine jer princ Filip zbog bolesti nije mogao da bude kraj svoje supruge.

Osim što princa Filipa više nema kraj kraljice, mnogi su primetili da mnoge stvari više nisu iste kao nekad. Naime, zbog pandemije, nije bilo uobičajene pompe oko kraljičinog dolaska.

Kraljica je ovog puta u Vestminster stigla putničkim automobilom, umesto kočijama, kako to inače čini. Takođe, bila je obučena u klasični dnevni komplet, a na glavi je imala šešir. Takođe, svi oko nje morali su da nose maske. Isto tako, ovog puta na sednici nije bilo diplomata i u parlamentu je bilo svega 108 ljudi, umesto 600 koliko ih inače bude.

Takođe, u sali je bilo i mnogo manje političara nego ranije. Isto tako, kraljici nisu u ruke dali papir na kome je ispisan govor, već je papir ostavljen na stolu. Nije bilo ni špalira uz stepenice da isprati kraljicu do sale, niti su je ispred palate u Vestminsteru dočekali počasna garda i vojni orkestar.

Svi su primetili da kraljica nije nosila ni krunu, već je ona bila postavljena na stolu u njenoj blizini.

Video: Velika Britanija ispratila je na večni počinak princa Filipa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA