≫ 

Haos u Izraelu: Pogođen naftovod, lete rakete, padaju sinagoge. Ima mrtvih i ranjenih

Izraelski mediji javljaju da je najmanje osam osoba povređeno u napadima na Tel Avivu. Pretpostavka je da je najmanje jedna osoba poginula u raketnim napadima

  • 66

Šta je do sada poznato:

* Palestinska organizacija Hamas ispalila je više od 130 raketa u pravcu Tel Aviva kao odgovor na izraelski vazdušni udar u kojem je srušena stambena zgrada u Gazi. 

- Ispunjavamo sada naše obećanje pokretanjenjem velikog raketnog udara na Tel Aviv i njegova predgrađa, sa 130 reketa, kao odgovor na neprijateljsko gađanje rezidencijalnih kula- navodi oružano krilo Hamasa u saopštenju.

* U Tel Avivu su se aktivirale sirene za vazdušni napad, a začulo se i nekoliko eksplozija

* Izraelski mediji javljaju da je najmanje osam osoba povređeno u napadima na Tel Aviv. Zapaljeno je i na desetine vozila, sinagoga i radnji, a na ulicama su vatrogasne ekipe koje gase požare.

* Osim Tel Aviva teška situacija je i u Aškelonu koji se nalazi blizu granice sa Gazom, ali i u Lodu koji važi za mešoviti grad u kome zajedno žive Arapi i Jevreji.

Iz časa u čas:

01:40 Premijer Netanjahu krenuo ka Lodu - moguće uvođenje policijskog časa u tom gradu

Premijer će doputovati u ovaj grad kako bi pokušao da smiri situaciju koja je u ovom gradu eskalirala noćas.

- Po ceo dan primam novosti o tome šta se dešava ovde u gradu. To je anarhija koju ne možemo da prihvatimo - izjavio je Netanjahu

Premijer je dodao da će po potrebi uvesti policijski čas.

- Vratićemo zakon i red - rekao je odlučno premijer.

01:15 Specijalne policijske snage stižu u Lod

Na snimku objavljenom na Tviteru prikazane su specijalne snage izraelske policije kako pristižu u Lod, nakon što je u tom gradu večeras proglašeno vanredno stanje

00:28 Lekari iz lokalne bolnice u Lodu saopštili su da se 12 osoba koje su povređene u napadima u ovom gradu leči u njihovoj ustanovi

- Dve osobe nalaze se u teškom stanju, dok su ostali prošli sa lakšim povredama- navodi se u saopštenju bolnice.

Jedan od teško povređenih je 56-godišnji čovek koji je udaren kamenom u glavu, nakon što mu je automobil kamenovan tokom nereda, navode izraelski mediji.

00:15 Ponovo sukobi kod Al Akse u Jerusalimu

U starom delu Jerusalima večeras je ponovo došlo do sukoba kod džamije al Aksa, između Palestinaca i izraelskih snaga bezbednosti.

Anadolija prenosi da je izraelska policija zvučnim bombama napala palestinsku omladinu u Al Aksi, u istočnom Jerusalimu koja se okupila radi verskih obreda.

Nastavljene su tenzije unutar i van Al Akse. U saopštenju palestinskog Crvenog polumeseca navedeno je da izraelska policija nije dozvolila intervenciju medicinskim ekipama koje su došle da ukažu pomoć povređenima u džamiji.

00:00 Proglašeno vanredno stanje u Lodu

Premijer Benjamin Netanjahu proglasio je vanredno stanje u gradu Lod u kome su večeras eskalirali sukobi. Odluku su na sastanku zajednički doneli visoki zvaničnici Izraela. Lod je inače mešoviti grad u kome prevashodno žive Arapi i Jevreji.

Gaza Izrael Foto: Tanjug/AP

23:55 Hamas: 32 Palestinca ubijena od početka sukoba

Hamas tvrdi da su 32 Palestinca ubijena u Gazi od početka neprijateljstava, a više od 220 ljudi je ranjeno. Oni nisu precizirali koliko je članova njihove organizacije ubijeno tokom napada, mada su izraelske snage u toku dana objavile da je ubijeno najmanje 18 terorista.

23:46 Netanjahu sazvao hitan sastanak povodom nereda u Lodu

Njemu će se na sastanku pridružiti ministar odbrane, ministar policije, policijski komesar, savetnik za nacionalnu bezbednost i državni tužilac.

23:31 Ponovo se čuju sirene u pojasu Gaze

Posle kratkog zatišja, u pojasu Gaze nedaleko od grada Ašdoda ponovo su se začule sirene, javlja Time of Israel.

23:22 Komandant policije u Lodu poriče da su jevrejske porodice evakuisane iz svojih domova

- Ispratili smo nekoliko porodica koje su se zadesile u centru do njihovih kuća. Niko nije evakuisan iz svog doma- rekao je on.

23:12 Ministar odbrane Izraela šalje bezbednosne snage u Lod

Ovaj potez ministra usledio je nakon što je gradonačelnik Loda zatražio pomoć vojske za suzbijanje nasilja.

23:00 Oglasio se i Tramp: Dok sam ja bio u Beloj kući vladao je mir

Bivši američki predsednik Donald Tramp oglasio se večeras povodom sukoba između Izraela i palestinskog Hamasa poručivši da je tokom njegovog mandata u toj oblasti vladao mir, jer su neprijatelji Izraela znali da SAD stoje čvrsto uz tu zemlju.

22:35 U gradu Lod koji je od Tel Aviva udaljen samo 15 kilometara u raketnim napadima uništene su tri sinagoge

Osim sinagoga oštećeno je i na desetine trgovinskih radnji i vozila. Materijalna šteta još uvek nije procenjena.

22: 20 U napadu Hamasa pogođen izraelski državni naftovod

Raketa lansirana iz pojasa Gaze pogodila je danas naftovod u vlasništvu izraelske državne kompanije, potvrdio je izveštaču Rojtersa jedan izraelski zvaničnik iz energetskog sektora.

U video izveštaju Kanala 12 izraelske Kešet Medija grupe vidi se plamen koji izbija iz jednog rezervoara za naftu nedaleko do mediteranskog grada Aškelona, južno od Tel Aviva.

Video: Raketa Hamasa pogodila izraelski naftovod

22:03 Moskva zabrinuta zbog situacije u Jerusalimu i pojasu Gaze: Zaharova se oglasila

- Moskva sa krajnjom zabrinutošću prati tako opasan razvoj događaja. Odlučno osuđujemo napade na civile, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost. Pozivamo strane da pokažu uzdržanost i da ne preduzimaju korake koji nose opasnost od dalje eskalacije napetosti. Smatramo da je važno poštovanje statusa kvo po pitanju Svetih mesta u Jerusalimu, zapisanog u jordansko-izraelskom mirovnom sporazumu, kao i poznatih rezolucija UN, koje se odnose na taj grad - navodi se u saopštenju Zaharove.

21:53 Premijer Netanjahu: Džihadisti će skupo platiti zbog napada

- Njihova krv je na njihovim rukama- kaže Netanjahu.

Premijer je dodao da je vojska do sada pogodila na stotine ciljeva u pojasu Gaze i da će nastaviti da vrši racije u enklavi. On je pozvao Izraelce da poštuju sva sigurnosna uputstva koja su izdale vlasti.

21:47 Međunarodni aerodrom Ben Gurion ponovo se otvara za letove nakon što je zatvoren pre više od sat vremena 

Izraelski mediji prenose da je aerodrom ponovo otvoren za putnike.

21:45 SAD zabrinute zbog eskalacije sukoba Izraela i Palestinaca

SAD su izrazile duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba između Izraela i "onih koji lansiraju rakete iz pojasa Gaze" i pozvale su obe strane da pokažu uzdržanost.

Raketne napade Hamasa na Izrael danas je osudila i Bela kuća i potvrdila stav SAD da Izrael ima pravo da se odbrani.

- Jerusalim kao grad od ogromnog značaja za vernike širom sveta mora biti mesto koegzistencije- poručila je predstavnica Bele kuće Džin Psaki i istakla da je deeskalacija primarni cilj Vašingtona.

21:40 Portparol Stejt Departmenta: Teško je ne osetiti tugu zbog nastradale palestinske dece

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da je veoma tužan zbog situacije u Izraelu i da oseća patnju zboc palestinske dece koja su nastradala tokom napada. On je iskoristio priliku i da pozove obe strane da se uzdrže od napada kako bi sačuvali ljudske živote.

21:32 Ministar spoljnih poslova Nemačke Hejko Mas osudio raketiranje Izraela

- Raketni napadi na Izrael su potpuno neprihvatljivi i moraju odmah biti obustavljeni. U ovoj situaciji Izrael ima pravo da se brani. Ova eskalacija nasilja ne može se ni tolerisati ni prihvatiti- objavio je nemački šef diplomatije Hejko Mas na svom Tviter nalogu

21:24 Pogođen gradski autobus u Holonu, južno od Tel Aviva

Jedna od 130 raketa koje su večeras ispaljene na Tel Aviv pogodila je i gradski autobus u Holonu. Vatrogasci su na licu mesta i pokušavaju da ugase požar.

Tel Aviv Foto: Tanjug/AP

21:20 Škole u Izraelu zatvorene od sutra

Vlasti u Izraelu saopštile su da će škole od sutra biti zatvorene. Učenici će iz bezbednosnih razloga preći na učenje na daljinu, prenose izraelski mediji.

21:09 Zatvoren aerodrom u Tel Avivu

Video: Užarilo se nebo od raketa, sirene odzvanjaju: Nakon napada Tel Aviva zatvoren aerodrom

Glavni međunarodni aerodrom u Tel Avivu je zatvoren nakon baražne raketne paljbe Hamasa na zonu Tel Aviva, saopštile su izraelska agencija za saobraćaj.

Kako se dodaje, neće biti letova kako bi se "omogućila odbrana neba" Izraela, prenosi AP.

20:00 Izraelska avijacija raketirala je soliter od 13 spratova u Gazi, koji se ubrzo potpuno srušio.

Izveštač Rojtersa prenosi izjave očevidaca koji žive u blizini da je u toj zgradi bila smeštena i kancelarija političkog rukovodstva Hamasa.

Izrael Gaza Foto: Tanjug/AP

19:50 Brigade Al-Kašam, naoružano krilo palestinske grupe otpora Hamas zapretile su da će gađati Tel Aviv ukoliko Izrael bude napadao civilne zgrade u Gazi

- Ako neprijatelj nastavi i ako bombarduje civilne kule, tada će Tel Aviv doživeti snažniji raketni udar od onog koji se desio u Aškelonu- napisao je na Tviteru portparol grupe Abu Ubaida.

Očevici su rekli za agenciju Anadoliju da je izraelska vojska pozvala stanare rezidencijalne kule Hanadi na severu Gaze da isprazne zgradu u sklopu priprema za uništenja zgrade.

U centralnom Izraelu čuju se nove sirene, dok su palestinske terorističke grupe nastavile da ispaljuju salve iz pojasa Gaze. Alarmi se osim u Tel Avivu čuju i u okolnim predgrađima Ramat Gana, Herzlia i Ramat Hašarona, piše Times of Israel.

Crvene tačke označavaju sva mesta u Izraelu u kojima su se oglasile sirene, samo u poslednjih 30 minuta, objavile su Izraelske odbrambene snage.

19:30 U jeku nereda i sukoba u Izraelu, mobilisana ćerka Srbina Gorana Mekića

Podsetimo, sukobi su nastali kada je policija juče odlučila da zabrani Jevrejima da uđu u područje Hramovne gore u Jerusalimu, a bila je spremna i da razmatra da li da dozvoli planiranu paradu izraelskih nacionalista, usled upozorenja od bezbednosnih snaga da bi "marš zastava" mogao da dovede do dalje eskalacije nasilja, preneo je Tajms of Izrael.

Veliki sukobi su počeli juče ujutru na Hramovnoj gori, kada je policija upala u to područje nakon što se na hiljade Palestinaca okupilo tamo tokom noći, a za to vreme su skupljali kamenje i razno ručno izrađeno oružje.

Policija je napadnuta i odmah je odgovorila šok bombama, a na desetine demonstranata su bacali kamenje sa Hramovne gore na put južno od kompleksa, čime su blokirali put, ali niko nije povređen, niti je naneta materijalna šteta.

Nekoliko minuta nakon što je stupio na snagu ultimatum palestinske militantne organizacije Hamas upućen vladi Izraela da povuče svoje bezbednosne snage iz kruga džamije Al Aksa, u Jerusalimu su se oglasile sirene upozorenja na raketni napad.

Nedugo zatim su se čule i detonacije, a potom se oglasio i predstavnik vojnog krila Hamasa Abu Obeida koji je potvrdio da su raketni napadi odgovor na, kako se izrazio, "zločin i agresiju" koje Izrael čini u Jerusalimu, preneo je AP.

- Ovo je poruka koju neprijatelj mora dobro da razume - poručio je Obeida i zapretio novim napadima ukoliko Izrael ponovo naredi svojim bezbednosnim snagama upad u džamiju Al Aksa ili sprovede proterivanje Palestinaca koji žive u istočnom Jeurslimu.

Vojne snage Izraela su potvrdile i da su preko noći izveli na desetine vazdušnih napada na oblast Gaze, čiji su cilj bila vojna postrojenja i pripadnici Hamasa.

Palestinci su rano jutros lansirali na desetine raketa iz Gaze, a Izrael je uzvratio novim vazdušnima udarima. Izraelska vojska saopštila je da je šest izraelskih civila ranjeno u jutrošnjim raketnim napadima palestinskih snaga.

U Gazi su prethodne noći u izraelskim napadima ubijene 22 osobe, uključujući devetoro dece, a više od 700 Palestinaca povređeno je u sukobima sa izraelskim snagama u Jerusalimu i širom Zapadne obale u poslednja 24 sata, a njih 500 primljeno u bolnice, prenosi AP.

Video: Istočni Jerusalim: Pojačano prisustvo policije dok eskaliraja tenzija između Izraelaca i Palestinaca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baćko

    11. maj 2021 | 23:21

    Ne mogu da shvatim Izraelce, koji su velikim delom potomci Jevreja koje su proganjali nacisti, da danas progone i terorišu Palestince. A Palestinci su po međunarodnom pravu dobili parvo da imaju svoju državu Palestinu ravnopravnu sa Izraelom. Izrael mi često liči na terorističku državu barem kada pogledam njihov odnos prema Palestincima.

  • Rea

    11. maj 2021 | 21:43

    Jel to ona država koju su SAD osnovale 1947 na tudjoj zemlji???

  • Zoran

    11. maj 2021 | 23:24

    Neznam zašto bi se saosećali sa ovom zemljom ,priznali su Kosovo,naka im je sa srećom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA