≫ 

Valentina posle 78 godina našla oca: Otišao u rat kad je bila mala, najzad otkrila šta mu se desilo

Procenjuje se da je oko pet miliona sovjetskih vojnika i dalje nestalo, mnogi mrtvi ostavljeni su u šumama, močvarama i na morima, a njihove porodice i rođaci nikada nisu saznali šta im se dogodilo

  • 1
Tikhon Gorbachyov Valentina SSSR sovjetski vojnik Drugi svetski rat Printskrin: Facebook/RT Documentary

Iako je poginuo tokom Drugog svetskog rata, ostaci Tihona Gorbačova iz Rusije najzad su pronađeni posle 78 godina, a ćerka, koja nikada nije upoznala svog oca, dobila je mogućnost da mu priredi herojsku sahranu. Ona je samo jedna od mnogih koji i dalje tragaju za svojim voljenima, koji su nestali u akciji tokom rata.

Najgora svetska noćna mora završila se pre 76 godina, ali ostaci miliona sovjetskih vojnika još uvek nisu pronađeni. Dobrovoljni arheolozi sa bojnog polja nastavljaju potragu za nestalima.

Među njima je bio i Tihon Gorbačov, a njegova ćerka Valentina je najzad dobila priliku da se oprosti sa njim.

Nije ga videla ceo svoj život, a posle 78 godina znala je da se nikad neće vratiti iz rata.

- Kada se tata pridružio vojsci, imala sam dve godine, bila sam mala a on me je držao u naručju. Nakon toga su ga stavili u kamion i odveli ih. To mi je mama rekla i obe smo plakale. A onda je došlo obaveštenje o smrti - rekla je Valentina Gorbačova.

U poruci je pisalo da je nestao u akciji, ništa više.

- U početku smo čekale, posebno kad se jedan komšija vratio iz rata. Mama je rekla da će možda i on uskoro, možda je i on živ. Ali, nikada se nije vratio - rekla je Valentina.

Milioni vojnika vode se kao nestali u akciji tokom Drugog svetskog rata. Mnogi mrtvi ostavljeni su u šumama, močvarama i na morima, a njihove porodice i rođaci nikada nisu saznali šta im se dogodilo.

Volonteri arheolozi sada tragaju za izgubljenim vojnicima, kako bi ih najzad vratili kući.

- To nije tajna. Najvažnija stvar za tražioca je da otkrije šta se desilo, da pronađe rođake i kaže im vesti koje su čekali više od 70 godina - da smo pronašli njihovog vojnika - kaže Anton Torgašev, organizator potrage za sovjetskim vojnicima u inostranstvu.

Pretraživači rade u blizini Smolenska, pronalaze ostatke uz pomoć ID oznaka i traže rođake.

- Moj unuk je bio na internetu i video taj oglas. Deda je pronađen, 78 godina kasnije. Već sam izgubila svu nadu - rekla je Valentina.

Posle nekoliko decenija, ova žena je pronašla svog oca i pitala je da ga sahrani pored majčinog groba.

Valentina je nakon sahrane dobila i kapsulu u kojoj je bila poruka za njenu mamu.

75 godina nakon Drugog svetskog rata, posmrtni ostaci vojnika i dalje se pronalaze, a ruski pokret koji traga za nestalim vojnicima ima više od 42.000 dobrovoljaca.

Oni pretražuju područja u kojima su se vodile teške borbe, a za mnoge je to lično.

- U to sam ušao celim srcem, moj deda je nestao u akciji. Kada sam počeo da idem na ekspedicije, baba je još bila živa i stalno me je pitala da li ću da tražim dedu - rekao je Artur Olhovski iz centra za potragu u ruskom gradu Tjumenju.

Olhovski je rekao kako svog dedu vidi u svakom vojniku.

- Za mene, nijedan od ovih vojnika nije mrtav, ja pričam sa njima. Oni su ranjeni i govorim im da ćemo ih izvaditi odatle, da ćemo ih spasiti - rekao je Artur.

Prisetio se kako ga je neko još 2000. godine pitao do kada planira da radi ovo.

- Rekao sam mu da sam otac dečaka od šest meseci i da se zaista nadam da neće doći sa mnom na ekspediciju. On sada ima 18 godina i putuje sa mnom otkako je imao 12 - rekao je Artur.

Procenjuje se da je oko pet miliona sovjetskih vojnika i dalje nestalo.

Video: Roditelji i država da zajedno nađu odgovor na pitanje, gde su nestale bebe?

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA