Zabeležena nuklearna aktivnost u uništenom reaktoru u Černobilju

U saopštenju se navodi da će tim nastaviti da prati situaciju

  • 2
Černobilj

Foto: Tanjug/AP

Naučnici su u uništenom reakoru u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani u Černobilju, zabeležili nuklearnu aktivnost koja se odmah stabilizovala, pa ne premašuje sigurnosne standarde, saopštilo je rukovodstvo elektrane

Naučnici su pojasnili da su u jednoj nepristupačnoj sobi unutar bivše Memorijalne elektrane Vladimir Iljič Lenjin otkrili neuobičajeno visoke koncentracije emitovanih neutrona.

Neutroni su posledica procesa nuklearne fisije, odnosno radioaktivnog raspada čestica, pa se sada sumnja da negde u ruševinama i dalje postoji određena količina urana, nekadašnjeg goriva ove elektrane, koji i dalje tinja.

Međutim, prema njihovim tvrdnjama na temelju matematičkih modela, "gustoća neutronskog strujanja" ne predstavlja opasnost. Zbog visokog nivoa radijacije nije moguće precizno utvrditi stanje ispod uništenog bloka.

- Trenutno, sva očitavanja senzora u svim sobama imaju stabilne vrednosti, bez trenda rasta. Sadašnji nivoi ne predstavljaju prijetnju za samoodržive lančane reakcije - piše u zvaničnom saopštenju, a prenosi HRT.

Novo zračenje neutrona otkriveno je iako je u novembru 2016. godine 1,5 milijardu evra vredan sarkofag postavljen preko centrale, kako bi se stabilizovala situacija unutar nje i zaustavile moguće reakcije.

U saopštenju se navodi da će tim nastaviti da prati situaciju.

Reaktor broj 4 nuklearne elektrane Černobil na severu Ukrajine eksplodirao je tokom sigurnosne provere nešto pre pola dva ujutru 26. aprila 1986. godine. Deset dana nakon eksplozije gorelo je nuklearno gorivo, raspršujući oblake otrovne radijacije širom kontinenta. Posebno su teško zahvaćene Ukrajina i susedne Rusija i Bjelorusija.

Video: Kako danas izgledaju ruševine reaktora u Černobilju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    12. maj 2021 | 20:54

    Pa goru atomi i dalje...

  • Toni

    13. maj 2021 | 07:23

    Ja sam to preziveo samo sto kilometara razdaljine mnoge radne kolege su pre vremena otisli na onaj svet neka im je laka zemlja a prezivelim radnim kolegama veliki pozdrav

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA