I zvanično, u potpunosti vakcinisani Amerikanci mogu da ne nose maske u zatvorenim prostorima

- Ako ste u potpunosti vakcinisani možete da počnete da radite ono što ste prekinuli zbog pandemije. Svi smo čekali trenutak kada ćemo moći da se vratimo nekoj normalnosti. Ovo je uzbudljiv i moćan trenutak - rekao je direktor CDC Rošel Valenski, tokom brifinga u Beloj kući

  • 0
Američki Izbori SAD Amerika SAD 2020

Foto: Tanjug/AP

Amerikanci koji su primili obe doze vakcine protiv korona virusa mogu da prestanu da nose maske na skoro svim mestima, napolju ili unutra, najavili su danas Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), prenosi Dejli mejl.

Nova pravila podrazumevaju da maske još moraju da se nose u objektima u kojima ima veći broj ljudi, kao što su bolnice, zatvori, prihvatilišta za beskućnike, autobusi, avioni... Ljudi koji su vakcinisani obema dozama, ali im je imunitet kompromitovan mogu i dalje da nastave da nose maske. Takođe, u potpunosti vakcinisani ne moraju više da nose maske čak ni napolju, u gužvi.

- Svi koji su u potpunosti vakcinisani mogu da učestvuju u aktivnostima napolju ili unutra, većim ili manjim, bez fizičkog distanciranja - najavio je direktor CDC-a Rošel Valenski, tokom brifinga u Beloj kući.

- Ako ste u potpunosti vakcinisani možete da počnete da radite ono što ste prekinuli zbog pandemije. Svi smo čekali trenutak kada ćemo moći da se vratimo nekoj normalnosti. Ovo je uzbudljiv i moćan trenutak.

Najava je stigla u trenutku kada se administracija predsednika SAD Bajdena suočila sa pritiskom da se olakšaju restriktivne mere u potpunosti vakcinisanim ljudima, onima kod kojih je prošlo minimum dve nedelje od poslednje doze u pokušaju da se istaknu benefiti vakcinacije.

U skladu sa tim, predsednica predstavničkog doma Kongresa SAD, Nensi Pelosi, skinula je masku u javnosti po prvi put za nekoliko meseci.

Novi pravilnik CDC-a takođe je stigao dve nedelje pošto je agencija preporučila da vakcinisani sa obe doze nastave da nose maske unutra i napolju, u velikim skupovima. CDC je malo preterao procenjujući rizik od transmisije virusa kada ste napolju na manje od 10 odsto slučajeva, a ta brojka je manja od jednog procenta, navode stručnjaci.

Do danas, više od 117 miliona u potpunosti vakcinisanih Amerikanaca savetovano je da nose maske svaki put kada su u zatvorenom prostoru i u velikim skupovima napolju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA