≫ 

Iskopavaju milione mrtvih vizona koje su ubili zbog mutiranog soja korone: "Spremite se na smrad"

Stanovnici su upozoreni na neprijatan miris koji će početi da se širi kada krenu sa iskopavanjima

  • 4
Danska kune Foto: Tanjug/AP

Danska je donela odluku da iskopa ostatke nekoliko miliona kuna koje su ubijene prošle godine nakon što je kod njih otkriven mutirani soj korona virusa.

Ova odluka je doneta kako bi se sprečilo moguće zagađenje izvora iz kojih se vodom snabdeva veliki deo stanovništva. Oko četiri miliona vizoan ubijeno je i pokopano u jesen prošle godine, a potom je ustanovljeno da su mrtve životinje zakopane tik uz jezero iz kojeg se stanovništvo snabdeva vodom.

Plan je da ostaci budu spaljeni na 13 depnija u zemlji, a sa prvim iskopavanjim počelo se juče u mestu Nur Felding, južno od Holsterbroa, prenose mediji.

Oni koji žive u neposrednoj blizini mesta gde su vizoni pokopani upozoreni su unapred da mogu biti izloženi veoma neprijatnim mirisima kada se počne sa ekshumacijom.

- Ova akcija će prouzrokovati buku i neprijatan miris, ali veruje da je građanima lakše da istrpe to neko vreme i da znaju da smo sprečili moguću kontaminaciju životne sredine, nego da strahuju godinama - rekao je ministar poljoprivrede Rasmus Prehn.

Akcija iskopavanja u Nur Feldingu pomoći će stručnjacima da ustanove u kakvom su stanju ostaci vizona šest meseci nakon što su pokopana u zemlju i kreč.

- Imamo neku predstavu, kažu da je "sapunjavo". Međutim, ne znamo tačno koliko je ta masa suva dok se sve to ne iskopa. Ono što znamo jeste da će smrdeti - rekao je jedan od direktora danske veterinarske službe.

On je rekao da je doneta odluka da se ostaci ne spaljuju na lomačama nedaleko od mesta pokopa, kako se dim ne bi širio naseljima. Umesto toga, ostaci ubijenih vizona biće preneta na deponije gde će biti spaljena u kontrolisanim uslovima.

Vlasti smatraju da će čitav posao biti završen do polovine jula, s obzirom na to da treba da iskopaju oko 13.000 tona leševa vizona.

Podsetimo, više od 15 miliona jedinki je ubijeno prošle godine kako bi se sprečilo širenje mutiranog soja korona virusa.

Vlasti su prethodno registrovale mutaciju virusa kod vizona, koja se proširila na ljude.

- Mutirani virus kod vizona može predstavljati rizik za efikasnost buduće vakcine - saopštili su tada nadležni.

Video: Registrovana vakcina protiv korona virusa za životinje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA