Putin nakon hapšenja kuma: Kijev čisti političko polje od onih snaga koje se zalažu za mirno rešenje

Ruski predsednik je istakao da su ukrajinski državljani optuženi za kontakte sa ruskom stranom o ekonomskim pitanjima

  • 4
Viktor Medvedčuk Viktor Medvedchuk Foto: Tanjug/AP

Izgleda da će sada Ukrajina izvesti pred lice pravde sve koji rade sa Rusijom, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin, komentarišući gonjenje proruskog političara Viktora Medvedčuka.

Prema Putinu, vlasti Kijeva čiste političko polje od "onih snaga koje se zalažu za mirno rešenje" sukoba u Donbasu i za dobrosusedske odnose sa Moskvom, prenose Ria novosti.

Ruski predsednik je istakao da su ukrajinski državljani optuženi za kontakte sa ruskom stranom o ekonomskim pitanjima.

- Iako su mnogi, uključujući one iz vrha političkog rukovodstva zemlje, dugi niz godina aktivno radili u Rusiji i na Krimu - i ništa, to se smatra normom - rekao je on na sastanku sa stalnim članovima Saveta bezbednosti.

Putin je takve odluke nazvao političkim i izbornim.

- Nacionalni masovni mediji se zatvaraju - i ništa, naši zapadni partneri ni na koji način ne reaguju na ovo ili podržavaju odluke ove vrste - dodao je on.

Da podsetimo, ukrajinski sud je u četvrtak odredio kućni pritvor proruskom političaru Viktoru Medvedčuku, jer se suočava sa optužbama za izdaju, što bi moglo da izazove nove tenzije u odnosima s Rusijom.

Medvedčuk, koji se zalaže za bliže odnose s Moskvom i kaže da je predsednik Rusije Vladimir Putin kum njegovoj ćerki, smatra se najznačanijim ruskim političkim saveznikom u Kijevu, prenosi Rojters.

Viktor Medvedčuk Viktor Medvedchuk Foto: Tanjug/AP

On je ove nedelje optužen za izdaju i za pokušaj pljačke nacionalnog bogatstva na Krimu, poluostrva koje je posle referenduma 2014. vraćeno u sastav Rusije.

Nakon osmočašovnog sašlušanja pred sudijom u Kijevu, Medvedčuku je naređeno da bude u kućnom pritvoru do 9. jula, a moraće da nosi i nanogicu i da preda pasoš.

On je izjavio da će se boriti ortiv ovih optužni, ističući da su one neosnovane i nazakonite.

Ako ga sud proglasi krivim, Medvedčuk bi mogao da dobije do 15 godina zatvora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzevad

    14. maj 2021 | 17:18

    To sto radi Ukrainsko rukovostvo je utopija. Umesto da se izmire i ponovo sprijatelje sa rusima i postanu normalna zemlja blagostanja oni slusaju lazi i prevare zapada đe je njihova demokratija ravna nuli.

  • nikolas

    14. maj 2021 | 18:12

    NJIH AMERI GURAJU U NATO KAKO BI BILI JURISNICI U RATU PROTIV RUSIJE A POSLE CE POLJACI BITI POSLATI DA GINU ZA AMERICKU ,DEMOKRATIJU, I OSVAJACKE CILJEVE !!!

  • Blok 45

    14. maj 2021 | 18:35

    Kada vam kum pošalje ... neće vam pomoći zlikovci iz NATO pakta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA