≫ 

Peti dan sukoba Izraelaca i Palestinaca: Ispaljene rakete iz Sirije, povećava se broj ranjene dece

Politički lider Hamasa Kaled Mašal rekao je turskoj novinskoj agenciji da je teroristička grupa iz Gaze spremna za prekid vatre, ali da nije dobila odgovor od Izraela

  • 15
Israel Palestinians, Izrael Palestina

Foto: Tanjug/AP

Izraelska vojska od jutra napada Gazu. Na Zapadnoj obali u sukobima je poginulo najmanje 10 Palestinaca, dok ih je više od 500 povređeno.

Hamas je tokom dana pojačao napade i ispalio veliki broj raketa prema Izraelu.

00:05 Ranjeno dvoje dece u Tel Avivu

 

Dvoje arapske dece povređeno je u napadu bombom na njihov dom u Jafi, naselju u Tel Avivu. Kako prenose mediji, lekari su naveli da je dečak star 12 godina zadobio opekotine, dok je njegova dve godine mlađa sestra zadobila lakše telesne povrede.

23:45 Policija ranila tinejdžera u Lodu

 

Izraelska policija pucala je na mladića koji je pokušao da baci bombu na zgradu opštine u gradu Lod.

Mediji navode da ranjena osoba ima svega 15 godina. Policija je saopštila da je tinejdžer lakše povređen i ranjen u nogu. Grad Lod je, inače, poslednjih dana doživeo jedno od najgorih arapsko-jevrejskih nasilja.

23:03 Bahreinski ministar osudio izraleski napad na Gazu

 

Bahreinski ministar spoljnih poslova Abdulatif bin Rašid Al Zajani obavio je danas telefonski razgovor sa ministrom spoljnih poslova Palestinske uprave Rijadom Al-Malikijem tokom kojeg su razgovarali o nasilju u Izraelu, Zapadnoj obali i Gazi i "napadima Izraela na narod i ostalu okupiranu palestinsku teritorija u gradu Jerusalimu", navodi se u saopštenju iz Zajanijevog kabineta.

21:30 Ispaljene tri rakete iz Sirije

 

Izraelska vojska saopštila je da je danas identifikovala tri rakete ispaljene iz pravca Sirije ka izraelskoj teritoriji. Vojska je u saopštenju navela da je jedna raketa završila unutar Sirije u večernjim časovima.

Damask se nije oglasio tim povodom, prenosi AP.

20:45 Abas poziva SAD da zaustave "izraelsku agresiju"

 

Predsednik palestinske samouprave Mahmud Abas pozvao je danas Sjedinjene Američke Države da intervenišu i zaustave eskalaciju sukoba na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, saopšteno je iz njegove kancelarije.

- Predsednik poziva američku administraciju da hitno interveniše kako bi zaustavila izraelsku agresiju kako stvari ne bi izmakle kontroli - navodi se u saopštenju koje prenosi Tajms of Izrael.

Abas je izraelske napade u kojima je do sada poginulo više od 100 Palestinaca nazavao "brutalnim i planiranim ubistvima koje su izvele izraelske okupatorske snage".

20:40 Na Izrael ispaljeno 140 raketa

 

Izraelske snage izvestile su da je u proteklih sat vremena Hamas prema Izraelu ispalio najmanje 140 raketa, 30 ih je palo na područje Gaze, dok su ostale presreli.

U najnovijem napadu pogođena je još jedna kuća. Jedna osoba je povređena.

19:15 Hamas spreman za prekid vatre?

 

Politički lider Hamasa Kaled Mašal rekao je turskoj novinskoj agenciji da je teroristička grupa iz Gaze spremna za prekid vatre, ali da nije dobila odgovor od Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

19:00 Smrt protestanta

 

Libanski demonstrant koji je pogođen kada su izraelske trupe pucale na grupu mladića koji su pokušali da pređu bezbednosnu ogradu na granici sa Izraelom preminuo je od posledica ranjavanja, javlja libanska državna novinska agencija.

Agencija je saopštila da je još jedan mladić povređen, nakon što su se palestinska i libanska omladina okupile kako bi organizovale protest u znak solidarnosti s Palestincima, nakon što je ove nedelje eskalirao sukob između Izraela i Hamasa u Gazi, javlja AP.

Izraelska vojska saopštila je da su tenkovi pucali u znak upozorenja prema grupi nakon što su okupljeni sabotirali ogradu i nakratko je prešli. Ni libanski zvaničnici, ni vojska nisu odmah komentarisali incident, navodi AP.

18:50 Hamas plaća visoku cenu za napade

 

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je danas da Hamas plaća visoku cenu za napade na Izrael, nakon najnovijih napada izraelske vojske u Gazi, koji su navodno uključivali napade usmerene na čelnike te organizacije.

On je precizirao da su poslednjeg dana napadnuti podzemni ciljevi, koje je Hamas koristio kao skloništa.

18:45 Sedmoro ubijeno

 

Tokom sukoba sa izraelskim snagama ubijen je još jedan Palestinac, izvestilo je palestinsko ministarstvo zdravlja. Palestinac je u bolnicu u Jati dovezen tokom popodneva u kritičnom stanju. Prema izveštajima ministarstva, oko 500 Palestinaca povređeno je u sukobima širom Zapadne Obale od petka ujutru, a sedam ljudi je ubijeno.

U noći između četvrtka i petka došlo je do najtežeg bombardovanja otkako je izraelski konflikt počeo u ponedeljak.

Napadi su nastavljeni i u petak, a zabeležena je snažna artiljerijska vatra izraelskih snaga, kao i desetine vazdušnih napada.

Video: Izrael uzvraća udarac: Bačena bomba na zgradu u Gazi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vojislav

    14. maj 2021 | 21:22

    Spremni za prekid vatre?! Prvo ste raketirali nasumicno ljude po Izraelu zaklanjajuci se iza palestinskih civila u Gazi, a kada ste dobili po glavama vi teroristi ste spremni za prekud?! Srecom, Izrael je ozbiljna drzava koja zna sta ce da radi sa vama.

  • Užice

    14. maj 2021 | 19:53

    Dali dinar da udju u kolo, a daju 3 da izađu, zeznuli se u računici...

  • Anonymus

    14. maj 2021 | 22:15

    Na you tube ima snimak ukucajte palestina 1999 kako su palili nasu zastavu onda vicite podrska Palestini

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA