Sve boje Izraela, zapalilo se nebo "preko noći": Od ružičaste pobede korone do najcrnje tačke

"Vakcina" za rešenje bliskoistočnog pitanja još nije pronađena. Talasi nasilja nisu retkost, ali ovoga puta situacija se omakla kontroli

  • 14

Sva protivrečnost Bliskog istoka može da se opiše u sekvenci od dve nedelje - moderni Izrael pobedio je koronu i proglašen gotovo prvom slobodnom zemljom na svetu, kada je u pitanju ova prirodna pošast, jer je uspeo da vakciniše ubedljivo najveći procenat stanovništva. A onda, kada su krenule žurke, smeh, izlasci, uživanje na plažama, slike kojima smo svi pozavideli, usledilo je nešto mnogo gore: "preko noći" zapalilo se nebo nad Tel Avivom, a pepeo se digao nad Gazom.

Rakete "Hamasa" već sedmi dan lete kao rakete i pršte kao vatromet na nebu iznad grada, jer ih susreće izraelski PVO. Panika i sirene, bežanje u skloništa, geleri koji padaju kao metalna kiša. Danas su obustavljeni svi međunarodni letovi za Izrael, a ova zemlja postala je ratno žarište koje će narednih meseci biti obeleženo kao jedno od najopasnijih mesta na svetu. Bez korone, ali sa mnogo raketa.

"Vakcina" za rešenje bliskoistočnog pitanja još nije pronađena. Talasi nasilja nisu retkost, ali ovoga puta situacija se omakla kontroli.

Sve je počelo nemirima u Al Aksi u gradu u kom sukob Palestinaca i Jevreja, borba za dominacijom, prevlašću i širenjem naselja neumitno tinja. Katkad pređe u plamen, a kada dođe do požara i protesta, oglasi se "Hamas" i to iz svog uporišta Gaze.

Tako je bilo i sada. Ali mnogo odlučnije, žešće i strašnije nego prethodnih godina...

Hamasove rakete usmerene ka Izraelu samo čekaju trenutak da krenu u odmazdu, a izraelska vojska uvek je spremna za brutalan odgovor. I dok je Izrael dobro zaštićen od nepreciznih i nasumičnih napada iz Gaze, njihova avijacija pogađa Hamas u srce, ali nažalost, tom prilikom ginu i mnogi civili. Za sada je potvrđena smrt oko 145 Palestinaca, među kojima ima i mnogo dece.

Sedam porodica pokrenulo lavinu vatre

Pravna bitka oko domova u naselju Šeik Jarah pokrenula je nanovo raspravu o tome ko polaže pravo na grad, njegova sveta mesta i njegovu istoriju.

Palestinci su se razbesneli zatvaranjem popularnog trga baš u vreme kada je počeo Ramazan, a dugogodišnja pravna borba za uklanjanjem sedam palestinskih porodica iz njihovih domova u Istočnom Jerusalimu činilo se da se završava deložacijom.

Porodice su u naselju Šeik Jarah, severno od Starog grada, živele od 1956. godine na osnovu sporazuma u kojem su posredovale UN kako bi se pronašli domovi u istočnom Jerusalimu pod kontrolom Jordana za porodice koje su izgubile imovinu u državi Izrael 1948. godine.

Izraelska nacionalistička organizacija Nahalat Šimon poziva se na zakon iz 1970. godine, usvojenim nakon što je Izrael dobio kontrolu nad Istočnim Jerusalimom, kako bi dokazala da su vlasnici zemlje pre 1948. godine bile jevrejske porodice, što znači da bi trenutne palestinske stanovnike trebalo izbaciti, a njihove imovine dati izraelskim Jevrejima.

Palestinci tvrde da su zakoni o restituciji u Izraelu nepravedni jer nemaju pravna sredstva da imovinu, koju su izgubili, daju jevrejskim porodicama.

Vrhovni sud Izraela trebalo je da sasluša žalbu u vezi sa slučajem u Šeik Jarahu 10. maja, ali je državni tužilac zatražio odlaganje.

Usledile su tenzije, protesti, bujanje nacionalizma i strasti...

Rušenje solitera

Jedna od najdramatičnijih slika rata, na kojoj se ne vide ljudske žrtve i patnja naroda, jeste urušavanje solitera i to tokom prenosa uživo na televiziji BBC. Nema krvi, plača beba ni kuknjavi majki, ali zastrašujuć je trenutak u kom vidite da jedan gradski kvart deluje potpuno mirno, sve dok u jednom trenutku soliter doslovno nestane pred vašim očima u vatri i dimu.

Voditelj se sklonio od opasnosti, ali prenos je nastavljen i usledila je strahovita eksplozija.

Zgrada je srušena kao kula od karata.

Gaza u pepelu

Užasavajuće slike ratne strahote u kojoj ceh plaćaju civili stižu iz Gaze. U noći između četvrtka i petka došlo do najtežeg bombardovanja.

Ljudi su tumarali među ruševinama zgrada tražeći svoje najmilije. Bolnice vrve od povređenih.

Često stižu vesti da upravo deca ginu u Gazi, a jedna slika potresla je svet - medicinska sestra drži bebu u ruci, kojoj je poginula cela porodica.

Tel Aviv, grad straha

Život se u Tel Avivu, najvećem izraelskom gradu, pretvorio u strah, paniku, a njegovi stanovnici gledaju smrti u oči. Činjenica da je protivvazudšna odbrana efikasna ne može da umanji strah i ne može da spreči žrtve... Rakete padaju na naseljeno mesto, nemilosrdno.

Izrael je potresla vest da je u raketnom napadu u Tel Avivu ubijeno dete - petogodišnjak.

Kako se navodi, njega je majka zgrabila i odvela u sigurniju sobu kada je čula sirene. Nažalost, kroz prozor su uleteli geleri i teško ih povredili. Nekoliko sati kasnije je preminuo.

- Napali su nas na naš praznik, napali su našu prestonicu, ispalili rakete na naše gradove, oni za to plaćaju i platiće visoku cenu - poručio je premijer Izraela Benjamin Netanijahu u petak.

Ugroženi i strani novinari

Predstavnik UN izjavio je danas da je generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš "duboko uznemiren" zbog izraelskog bombradovanja i uništenja višespratnice u Gazi, u kojoj su bila dopisništva nekoliko međunarodnih medijskih kuća i privatni stanovi i da je zaprepašćen sve većim brojem žrtava među civilima.

- Generalni sekretar podseća sukobljene strane da svako neselektivno targetiranje civila i medijskih organizacija predstavlja kršenje međunarodnih propisa koje se mora izbeći po svaku cenu - izjavio je Stafan Dižarik predstavnik UN, prenosi AP.

Gutereš je posebno istakao slučaj kada je pre dva dana u izraelskom vazdušnom napadu poginulo 10 članova jedne porodice, među kojima je bilo i dece.

Nova žestoko bombardovanje

Najmanje 23 osobe poginule su danas u izraelskim vazdušnim udarima na Gazu gde su srušene tri zgrade, naveli su lekari. To je najteži pojedinačni napad otkako su pre nedelju dana počeli sukobi između Izraela i militantnog Hamasa, prenosi AP.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je još 50 osoba ranjeno u današnjim napadima.

Spasioci su na licu mesta i pokušavaju da izvuku tela stradalih i preživelih iz ruševina.

Prethodno je izraelska vojska saopštila da je uništila dom lidera Hamasa u odvojenom udaru.

Izrael je proteklih dana pojačao udare kako bi naneo što veće gubitke i štetu Hamasu, dok se pojačavaju napori da se postigne prekid vatre, navodi AP.

Savet bezbednosti UN sastaće se kasnije danas kako bi razmotrio situaciju u Gazi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beogradjanka

    16. maj 2021 | 16:14

    Prvo su se svi vakcinisali a onda je stigao pakao. Boze prosvetli srpski narod da shvati istinu

  • MZ

    16. maj 2021 | 17:00

    Cio svijet treba da se digne na noge protiv toga zla po covevansto zvano Israel

  • Nikola

    16. maj 2021 | 16:11

    Rakete lete kao rakete... Ajde

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA