≫ 

6 raketa ispaljeno iz Libana, oglasile se sirene: Borbe će se nastaviti još najmanje 2 dana

Sukobi između Izraela i Palestinaca počeli su 10. maja nakon sukoba kod džamije Al Aksa u istočnom Jerusalimu

  • 20
Israel Palestinians, Izrael Palestina Foto: Tanjug/AP

Sukobi između Izraela i Palestine, koji su počeli 10. maja, i dalje su u toku, a kako je saopšteno sa više strana, potrajaće barem još dva dana. Ipak i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, kao i izraelska vojska, istakli su da će razmena vatre da traje "koliko god je potrebno".

23.45 Molotovljev koktel bačen na zgradu u Jerusalimu

Molotovljev koktel bačen je na zgradu u jerusalimskoj četvrti Armon Hanatziv, koja se graniči sa gradovima Um Lisun i Sur Baher.

Stanovnici su uspeli da brzo  ugase požar, te nije došlo do veće štete ili povreda.

23.35 Bajden podržao prekid vatre

Američki predsednik Džo Bajden "izrazio je podršku prekidu vatre" između Izraela i Hamasa tokom telefonskog poziva s premijerom Benjaminom Netanjahuom, navode iz Bele kuće. To je bio treći poziv dvojice lidera od izbijanja nasilja u Gazi.

Bajden je, kao je navedeno u saopštenju, "ponovio svoju čvrstu podršku izraelskom pravu da se brani od neselektivnih raketnih napada".

Dvojica lidera razgovarali su o napretku u izraelskim vojnim operacijama protiv Hamasa i drugih terorističkih grupa u Gazi. Bajden je ohrabrio Izrael da "uloži sve napore kako bi osigurao zaštitu nevinih civila". Takođe je pozdravio napore izraelske vlade da se "pozabavi nasiljem između zajednica i da unese mir u Jerusalim".

Njih dvojica saglasni su da će oni i njihovi timovi ostati u bliskoj vezi.

23.15 Šest raketa ispaljeno iz Libana

Izraelska vojska saopštila je da je šest projektila ispaljeno prema severnom Izraelu iz Libana, ali su očigledno sletele unutar Libanske teritorije.

Nema izveštaja o povređenim Izraelscima.

- Kao odgovor, artiljerijske snage izraelske vojske uzvratile su vatru na izvor lansiranja - kažu iz vojske.

23.00 Načelnik štaba IDF: Borbe će se nastaviti najmanje još dva dana

Načelnik štaba IDF Aviv Kohavi rekao je šefovima lokalnih vlada širom pojsa Gaze da će borbe u enklavi da se nastave još najmanje dva dana, ali da će takođe da se nastave "koliko god moraju".

- Hamas je pogrešio kada je izveo to lansiranje pre osam dana ka Jerusalimu. Nisu mislili da će da se dogodi ono što se dogodilo. Hamas je bio iznenađen našom moći i tehnikama i našim dostignućima. Jako su pogođeni. Operacija će se nastaviti koliko god mora - kaže šef vojske.

22.45 IDF: Stanovnici Aškelona dobijaju lažne poruke za evakuaciju

Izraelske odbrambene snage kažu da su stanovnici Aškelona od vojske dobili poruke u kojima im se govori da se pripremaju za evakuaciju grada.

Vojska naglašava da su ove poruke lažne i da ih nije poslala komanda odbrambenih snaga domaćeg fronta.

"Molimo vas da budete u toku sa svim događajima i svim izjavama koje su objavile odbrambene sneage, Komanda unutrašnjeg fronta i lokalne vlade", navode iz vojske.

22.40 Sirene za uzbunu odlasile se na granici sa Libanom

Sirene koje upozoravaju na dolazak raketa oglasile su se u zajednici Misgav Am na severu Izraela, u blizini libanske granice.

Neposrednih izveštaja o povredama ili šteti još nema. Čini se da je ovo poslednji u nizu napada na severni Izrael iz Libana i Sirije poslednjih dana, koji se događaju uporedo sa sukobom između Izraela i Hamasa u pojasu Gaze.

22.30 Egipat: Prekid vatre je blizu

Diplomatski izvor upoznat sa naporima Egipta da postigne prekid vatre između Izraela i Hamasa kaže za Izraelski Times, da je prekid vatre blizu i da bi to trebalo postići za "najviše dva dana".

Kanal 12 izveštava da je Egipat rekao Hamasu večeras da ako želi prekid vatre mora da prestane da puca na Izrael. Mreža spekuliše da je to možda razlog što Hamas nije ispunio obećanje da će večeras pucati u Tel Avivu.

22.20 Netanijahu naredio vojsci da nastavi raketiranje

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je večeras da je naredio Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) da nastave da gađaju, kako je rekao, terorističke ciljeve u pojasu Gaze.

On je nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima odbrane rekao da će Izrael "nastaviti da dejstvuje dok god je potrebno kako bi vratio mir i bezbednost za sve izraelske građane".

- Direktiva je da IDF nastavi napade na terorističke ciljeve, koje izvodi dobro - rekao je Netanijahu, prenosi "Tajms of Izrael".

On je naveo da je IDF danas eliminisao još jednog komandanta organizacije Islamski džihad, pogodio podmornicu Hamasa i da, pored ostalih meta, nastavlja da gađa mrežu podzemnih tunela Hamasa.

Sukobi između Izraela i Palestinaca počeli su 10. maja nakon sukoba kod džamije Al Aksa u istočnom Jerusalimu.

Prema poslednjim podacima, u razmeni raketne paljbe koja traje od 10. maja poginulo je 10 Izraelaca i više od 220 Palestinaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rista

    17. maj 2021 | 23:00

    Militaristička i nasilna država.Jedino je u tome Amerika nadmašuje.

  • Cane

    17. maj 2021 | 23:16

    Ono kada drži mač nad nečijom glavom a kao priča o miru.

  • obzerver

    17. maj 2021 | 23:13

    Ovaj kada mu se zaljuja fotelja igra na kartu rata i tenzija. Hoće mir i fezbednost za izraelske građane a šta je sa Palestincima?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA