≫ 

Zašto je Pojas Gaze blurovan na internet mapama: Tehnički problem ili nešto više?

Nije neobično da su lokacije poput vojnih baza zamućene - ali KBA je bio jedini slučaj da je na tako veliko područje primenjeno takvo ograničenje.

  • 1
Gaza Izrael Printskrin: Google Earth

Danas je deveti dan od kako su eskalirali sukobi između Izraela i Palestine. Tokom nereda uništen je veliki broj objekata što nam pokazuje i veliki broj fotografija i snimaka koji kruže internetom. Međutim, ono što je mnoge ostavilo u šoku jeste to da je Pojas Gaze zamagljen na internet mapama. 

Satelitski snimci na internet mapama važan su element izveštavanja o sukobima u Izraelu i Palestini, pa postoji velika zabrinutost međunarodne zajednice, jer ovi snimci za sad nisu dostupni u visokoj rezoluciji. Pomoću njih istražitelji otvorenog koda dobijaju detaljan uvid u delove zemlje koje su gađane i na osnovu njih procenjuju lokacije koje bi sledeće mogle da nastradaju u sukobu.

- Činjenica da od Izraela i palestinskih teritorija ne dobijamo satelitske slike visoke rezolucije usporava naš rad - kaže Samir, jedan od istražitelja.

Međutim, na Gugl Ert (Google Earth), najčešće korišćenoj platformi za slike, najnoviji snimci za Gazu su niske rezolucije i stoga su veoma mutne.

- Najnovija slika sa Gugl Ert-a iz ovog područja je iz 2016. godine i izgleda poput gomile smeća. Zumirao sam neko ruralno područje Sirije i od tada je snimljeno više od 20 slika, u vrlo visokoj rezoluciji - napisao je na Tviteru jedan novinar Belingcat-a.

Iz Gugla kažu da je njihov cilj da gusto naseljena područja često osvežavaju novim fotografijama, ali to nije slučaj sa Pojasom Gaze.

Dostupnost fotografija visoke rezolucije

Do prošle godine američka vlada ograničavala je kvalitet satelitskih snimaka koje su američke kompanije smele da pružaju široj javnosti. Kil-Bingemanov amandman (KBA) uveden je 1997. godine kako bi se pozabavio izraelskim bezbednosnim problemima.

Iako se presuda odnosila isključivo na Izrael, ograničenje je primenjeno i na slike palestinskih teritorija.

KBA je ograničio kvalitet slike tako da je objekat koji je veličine automobila bio otprilike vidljiv kao jako zamućena slika, ali bilo šta manje od toga je jako teško identifikovati.

- Mi bismo uvek više voleli da nas fotografišu u najnižoj mogućoj rezoluciji. Uvek je poželjnije da vas vide zamućeno nego u punoj rezoluciji - rekao je Amnon Harari, šef svemirskih programa u izraelskom ministarstvu odbrane prošle godine.

Gaza Izrael Printskrin: Google Earth

Nije neobično da su lokacije poput vojnih baza zamućene - ali KBA je bio jedini slučaj da je na tako veliko područje primenjeno takvo ograničenje.

Međutim, kada su ne-američki provajderi, poput francuske kompanije Erbas, mogli da daju ove slike u većoj rezoluciji, SAD su bile pod sve većim pritiskom da okončaju svoja ograničenja.

U julu 2020. KBA je suspendovan, a sada američka vlada dozvoljava američkim kompanijama da pružaju daleko kvalitetnije slike regiona (tako da se objekti veličine čoveka mogu biti lako obrađene).

- U početku nam je nauka bila najveća motivacija. Trebao nam je pristup visokoj rezoluciji nad delovima okupiranih palestinskih teritorija, koji je identičan kao oni u drugim delovima zemlje- rekao je Majkl Fredli, arheolog sa Univerziteta Oksford, koji je zajedno sa svojim kolegama vodio kampanju protiv suspendovanja ovog amandmana, piše BBC.

Zašto je onda Pojas Gaze još uvek zamagljen?

Iz kompanije Epl, koji takođe pruža uvid u satelitske snimke zemlje, rekli su da oni trenutno rade na osvežavanju ovih mapa i da će snimci veće rezoluicije uskoro biti dostupni.

S druge strane iz kompanije Gugl kažu da fotografije koje oni koriste dolaze od raznih provajdera i trenutno razmatraju da osveže svoje satelitske snimke, čim dobiju nove, ali su na kraju dodali da u ovom trenutku ne planiraju da ih podele sa svojim korisnicima.

Gaza Izrael Printskrin: Google Earth

Javne platforme za mapiranje, kao što su Gugl Ert i Epl Maps, oslanjaju se na kompanije koje poseduju satelite koji im i šalju svoje snimke. Makar i Planet Labs, dve najveće, sada daju na raspolaganje slike Izraela i Gaze u visokoj rezoluciji. Ove mnogo kvalitetnije slike mogu da prikažu fotografiju u visokoj rezoluciji za predmet koji je veluičine do pola metara.

- Kao rezultat nedavnih promena američkih propisa, slike Izraela i Gaze pružaju se u rezoluciji od 40 centimetara - rekli su iz kompanije Makar u saopštenju.

Planet Labs potvrdio je za BBC da pruža slike u rezoluciji od 50 centimetara. Međutim, istražitelji otvorenog koda se u velikoj meri oslanjaju na besplatni softver za mapiranje i nemaju često direktan pristup tim slikama visoke rezolucije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA