Brnabić: Izvinjenje Zemana otvara prostor polemici o bombardovanju

"Nije to došlo od nekog tamo ko je slučajno postao predsednik", istakla je Brnabić

  • 0
Krizni stab Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da je izvinjenje predsednika Češke Miloša Zemana za NATO bombardovanje "istorijski čin" i "veliki gest" koji bi mogao da u buducnosti otvori prostor za polemiku o tome koliko je bombardovanje bilo ispravno i moralno i koliko je ono predstavljalo "kršenje međunarodnog prava, pravila i principa".

Brnabić je u emisiuji ''''Hit tvit'''' na TV Pink istakla da je uverena da nikome u NATO nije bilo drago što se Zeman izvnio za bombardovanje Srbije.

Ona je, komentarišući to što je premijer Češke Andrej Babiš rekao da je u pitanju lični stav Zemana, naglasila da je Zeman veliki i ozbiljan političar i "veliki čovek".

"Nije to došlo od nekog tamo ko je slučajno postao predsednik", istakla je Brnabić i dodala da njoj lično mnogo znači ovo izvinjenje.

Premijerka je ukazala da se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić iznenadio kada se Zeman izvinio i ocenila da je izvinjenje moralna satisfakcija za sve građane Srbije.

"Mislim da je Vučić, sve ove godine, izgradio drugačiji imidž Srbije i drugačije političke veze sa drugim državama, da smo došli do toga da se jedan ovakav političar izvini", rekla je Brnabić.

Govoreći o regionalnom samitu Brdo-Brioni i pokušaju da se usvoji deklaracija o nepromenljivosti granica na štetu Srbije, koji je osujećen, Brnabić je rekla da je predsednik Vučić izneo jedan logički argument protiv kojeg "niko nema baš ništa da kaže" i ocenila da to izuzetno nervira sve zemlje koje su priznale jednostrano progalšenu nezavisnost Kosova.

"Ali to je tako i potrebno je i političko znanje i politička hrabrost koju ima predsednik Vučić da bi se došlo do toga i da možete to da kažete, a to je da je i Srbija za nepromenjljivost granica. Naše granice su poznate i priznate od strane UN i te i takve granice priznaje više od pola sveta, i po broju zemalja i po populaciji. Kosovo i Metohija je autonomna pokrajina u sastavu Srbije", naglasila je Brnabić.

Ona je ocenila da zemlje koje su priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova nemaju na to šta da kažu, već samo poručuju da "sila vlada".

Aleksandar Vucic, Milos Zeman Foto: Tanjug/AP Photo via CTK/Roman Vondrous SLOVAKIA OUT

"To nije laka pozicija u kojoj se nalazimo", rekla je Brnabić i dodala da smatra da je to cena političke neozbiljnosti Srbije od 2008. godine kada je Priština proglasila nezavisnost.

Brnabić smatra da bi situacija bila drugačija da je Vučić tada bio na vlasti.

"Mi smo dozvolili to proglašenje nezavisnisti, nije bilo ni referenduma, nismo ni reagovali, nismo se pripremili, pa je toliko zemalja priznalo nezavisnost. Imali smo Vuka Jeremića, ministra na steroidima, koji je trčao po svetu da bi obezbedio da postane predsednik Generalne skupštine UN, a Priština je tvrdila da su neke zemlje priznale nezavisnost Kosova, a te zemlje nikad nisu priznale", rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da je to bilo tako sve dok Srbije nije dobila "ozbiljnu vladu i tadašnjeg premijera Vučića" koji su morali da ispravlja "krive drine" i dokazuje nešto što je neko tvrdio da je istina, a nije bila istina.

Brnabić je rekla da Srbija mora da se bori sa onim što imamo i ocenila da se Vučić bori na najbolji mogući način za tu nepromenjivost granica.

Govoreći o ponašanju bivšeg potpredsednika Fudbalskog kluba Partizan i profesora na Pravnom fakultetu u Beogradu Vladimira Vuletića, koji se izrugivao žrtvi Veljka Belivuka, Goranu Veličkoviću Goksiju, Brnabić je rekla da je Vuletić ''''bio jedan od dobrih prijatelja Veljka Belivuka''''.

"Nadam se da će istraga da pruži sve dokaze u njegovu umešanost. Kako god, da vi znate šta se desilo tom čoveku (Goksiju), a da se na taj način šalite, zaista je nezamislivo. To je užasno i odvratno. Ne znam kako neko tako nešto može da uradi", rekla je Brnabić .

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA