Ko je David Barnea, čovek koji će zameniti Kohena na čelu Mosada: Pošten radnik, spreman na promene

Pre tri godine imenovan je za zamenika šefa Mosada

  • 2
Izrael Mosad Foto: Pixaby, Wikimedia

Sledeći šef izraelske obaveštajne agencije Mosad biće David Barnea, čije je imenovanje odobreno danas nakon konsultacija premijera Benjamina Netanjahua, državnog tužioca i odlazećeg šefa Mosada-a Josi Kohena.

Premijer Netanjahu je 15. decembra obavestio javnost da se Barne prijavio za ovu poziciju, kako bi zamenio Kohena, koji će podneti ostavku 1. juna posle 5 i po godina na čelu Mosad-a.

Barne, koji ima oko 50 godina, živi u regionu Šaron severno od Tel Aviva. Vojni rok je služio u elitnim jedinicama za specijalne operacije Sajeret Matkal.

Pre 30 godina prijavio se u Mosad. Nakon obuke pridružio se timu koji se bavi lociranjem, regrutovanjem i radom sa agentima. On je na ovoj poziciji bio tokom cele karijere, osim dok je dve godine bio na čelu tima koji se bavio nadgledanjem i lociranjem meta. Pre tri godine imenovan je za zamenika šefa Mosada.

Visoki zvaničnici Mosada opisuju Barneu kao reformatora koji je uvek otvoren za strukturne, organizacione i profesionalne promene i kao nekoga ko nije konzervativan. Nekadašnji visokopozicionirani članovi Mosad-a dodali su da je veoma pošten.

Mnogi smatraju da je njegov pristup u radu veoma sličan radu aktuelnog šefa, pa ga često upoređuju sa odlazećim Kohenom. Jedan od najznačajnijih slučajeva na kojima radi svakako je smrt šefa iranskog vojnog nuklearnog programa koji je ubijen u novembru prošle godine.

Takođe prioritet će mu tokom pozicije prvog čoveka službe biti i poboljšanje odnosa između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država tokom mandata predsednika džoa Bajdena, a posebno između Mosada i CIA-e.

Stručnjaci pretpostavljaju da se stvari u organizaciji nakon njegovog imenovanja neće previše promeniti. Prioritet će svakako biti prikupljanje informacija o nuklearnom naoružanju Irana. Takođe, u fokusu će biti i prikupljanje obaveštajnih podataka o planovima islamističkih militantnih grupa, zaštita jevrejskih institucija širom sveta, kao i uspostavljanje odnosa sa organizacijama i zemljama sa kojima još uvek ne sarađuju.

Iako je Mosad agencija čija je osnovna misija prikupljanje informacija pomoću agenata, poslednjih godina sve više koristi tehnologiju i sajber ratovanje u svojim operacijama. Mnogi veruju da će se i ovaj trend nastaviti i da će organizacija pod njegovim vođstvom sve više ići ka stvaranju HUGINTa-kombinaciji ljudske i veštačke inteligencije, piše Haaretz.

Ubrzo nakon što preuzme dužnost, Barnea namerava da za svog zamenika imenuje čoveka čiji identitet nije u potpunosti otkriven javnosti. Poznati su njegovi inicijali E. E. i da je po struci mašinski inženjer.

Dan pre nego što Barnea preuzme dužnost prvog čoveka organizacije, očekuje se oproštajna ceremonija u sedištu Mosada u čast odlažećeg šefa Kohena, kojoj će prisustvovati više stotina ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mio

    24. maj 2021 | 21:41

    Bilo ko da dode na celo Mosada mora slediti politiku Izraela koja se zna bar 20 godina unapred. Izraelski pozdrav vekovima " VIDIMO SE U JERUSALEMU " vazi dok disu Izraelci . Pozdrav za Izraelce naucili su Srbe da i mi imamo pozdrav DOGODINE U PRIZRENU

  • M.K.

    24. maj 2021 | 23:20

    Čestitka i podrška za Mossada u borbi protiv terrorizma i Irana koji podrzava Hamas!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA