Nigerijska vojska istražuje navodnu smrt vođe Boko Harama: Tvrde da se razneo eksplozivom

U nigerijskim medijima u četvrtak je bilo više izveštaja koji su tvrdili da je izvršio samoubistvo, međutim, drugi medijski navodi tvrde da je ili mrtav ili teško ranjen nakon sukoba sa članovima suparničke grupe.

  • 0
Abubakar Shekau Foto: Profimedia

Nigerijske vlasti objavile su danas da ispituju izveštaje kojima se tvrdi da se jedan od lidera Boko Harama Abubakar Šekau razneo bombom kako bi izbegao da ga zarobe članovi rivalske grupe.  

Šekau, dugogodišnji lider ekstremističke grupe - poznate i kao JAS- već više od decenije vodi pobunu na severoistoku Nigerije.

U nigerijskim medijima u četvrtak je bilo više izveštaja koji su tvrdili da je izvršio samoubistvo, međutim, drugi medijski navodi tvrde da je ili mrtav ili teško ranjen nakon sukoba sa članovima suparničke grupe.

Ovo nije prvi put da je Šekau proglašen mrtvim, da bi se kasnije ponovo pojavio na video snimcima koji se podsmevaju njegovim klevetnicima.

Portparol nigerijske vojske Muhamed Ierima poručio je za CNN da vojska "još istražuje" Šekauovu smrt.

Sei Adetaio, bivši oficir nigerijskog Odeljenja za državne službe, koji je pandan zapadnim tajnim službama, rekao je da je za Šekauovu smrt čuo iz nigerijskih obaveštajnih izvora.

- Vojska neće javno da potvrđuje njegovu smrt zbog stvari koje su se dešavale u prošlosti. Bilo nam je jako neprijatno zbog grešaka. Tada smo znali da je teško ranjen i verovali da neće preživeti zbog ozbiljnih povreda- rekao je on.

Izvor blizak Boko Haramu rekao je CNN-u da je saznao da je Šekau poginuo u sredu uveče nakon što je aktivirao samoubilački prsluk koji je nosio. Izvor nije uključen u aktivnosti grupe, ali je poslednjih godina imao bliski kontakt sa nekim od njenih članova.

Izvor je dodao da je Šekau pronađen blizu svog šumskog skrovišta i zatraženo da se preda i izjasni o vernosti Zapadnoafričkom delu Islamske države (ISVAP), grupi koja se 2016. godine odvojila od Boko Harama da bi se spojila sa ISIS-om.

Adetaio je dodao da će njegova smrt značiti kraj Boko Harama ili JAS-a, koji je međunarodnu reputaciju stekao 2014. godine nakon otmice 276 učenica, od kojih se više od 100 i danas se vodi kao nestalo.

- Za JAS je ovo kraj jedne, ali i početak nove ere. ISVAP je strašniji neprijatelj. Imaju jaku međunarodnu mrežu. Mnogi komandanti JAS-a imali su problema sa Šekauom i neki od njegovih komandanata prešli su u ISVAP i dali im podatke o njemu i o njegovom kretanju- rekao je Adetaio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA