≫ 

Vođa Ndrangete uhapšen u Brazilu: "Kralj kokaina" presekao rupu na krovu i pobegao iz zatvora 2019.

Smatra se jednim od najtraženijih krimninalaca na svetu

  • 0
Rocco Morabito Foto: CC / Zuma Press / Profimedia

Vođa kalabrijske mafijaške organizacije Ndrangeta Roko Morabito (55) uhapšen je na severoistoku Brazila, saopštila je danas brazilska policija.

Morabito, koji je poznat i kao "kralj kokaina", nalazi se na listi italijanske policije među 10 najopasnijih begunaca, prenosi Ansa.

U Italiji je optužen za mafijaško udruživanje, trgovinu drogom i druge ozbiljne zločine, a policija je uspela da presretne njegove telefonske razgovore u kojima pregovara o nabavci skoro tone kokaina iz Južne Amerike, vrednog oko osam miliona evra.

On se od 2019. godine nalazi u begu, a nakon što je pobegao iz urugvajskog zatvora.

Morabito je uhapšen zajedno sa još jednim beguncem čiji identitet nije otkriven, a nakon zajedničke istrage Brazila i Italije.

Morabito se sumnjiči da od 90-ih godina prošlog veka krijumčari narkotike iz Brazila u Evropu i on je u Italiji u odsustvu osuđen na 28 godina zatvora, a zatim i na 30 godina.

Smatra se jednim od najtraženijih krimninalaca na svetu, a hapšen je i 2017. godine u Montevideu, jer je 13 godina živeo pod lažnim imenom u urugvajskom letovalištu Punti del Este.

Urugvajske vlasti odobrile su njegovo izručenje u Italiju, ali je u junu 2019. godine uspeo da pobegne iz zatvora.

Šef mafije pobegao je tada nakon što je presekao rupu na krovu zatvora, pre nego što je sa još trojicom zatvorenika opljačkao stanare obližnje seoske kuće.

Video: Od blata gulaga do sjaja dijamanata: Ko je posejao organizovani kriminal u Istočnoj Evropi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA