≫ 

Vojnici SAD otkrili informacije o nuklearnom oružju u Evropi

Vojno osoblje je da bi zapamtilo šifre, pa čak i statuse nuklearnih silosa sa bojevim glavama, koristilo sajtove Čeg, Kvizlet i Krem

  • 1
Američka vojska, Vojska SAD, Američki vojnici, Avganistan

Foto: Tanjug/AP

U bazama podataka javnih onlajn aplikacija za učenje koje su koristili americki vojnici stacionirani u bazama širom Evrope, otkriveni su tajni podaci o tačnim lokacijama nuklearnog arsenala SAD u Evropi, uključujući i Tursku.

Kako navodi britanski istraživački novinski sajt Belingket, američki vojnici su u bazama u Evropi i Turskoj koristili javne onlajn aplikacije i oruđa za učenje da bi zapamtili bezbednosne protokole.

Vojno osoblje je da bi zapamtilo šifre, pa čak i statuse nuklearnih silosa sa bojevim glavama, koristilo sajtove Čeg, Kvizlet i Krem.

Zbog curenja informacija, otkriven je tačan broj i lokacije u bazama, uključujući i to koji silosi imaju nuklearne bojeve glave, a koji ne.

Novinari sajta Belingket su pretragom pomenutih sajtova otkrili kartice za memorisanje, koje su vojnici u aktivnom sastavu koristili, a na kojima su pominjani termini u vezi s nuklearnim naoružanjem.

Oni su uspeli da otkriju nekoliko setova kartica sa informacijama o bazama u Nemačkoj, Holandiji i Turskoj.

Jedan set od 70 kartica nazivan "Stadi!" (Učenje!) otkrio je tačnu lokaciju i tačan broj bojevih i nebojevih projektila u vazduhoplovnoj bazi "Volkel" u Holandiji, koju vlasti te zemlje smatraju tajnom.

Video: Četiri puta su Indija i Pakistan bili u ratu a sve zbog jedne pokrajine

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salko poturceni srbin

    30. maj 2021 | 18:23

    Sve to oni znaju jos odavno jer kod njih je upaljac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA