≫ 

Kina dozvolila parovima da imaju do troje dece: Stručnjaci kažu da to neće rešiti krizu nataliteta

Za kineske parove, ovo će biti prvi put za 40 godina da će im legalno biti dozvoljeno da imaju troje dece, otkako je uvedena politika jednog deteta 1980.

  • 1
Kina dečak Foto: Tanjug/AP

Kineska vlada je u ponedeljak objavila veliki zaokret od politike jednog deteta koja je trajala decenijama, rekavši da će parovima uskoro biti dozvoljeno da imaju do troje dece.

Ova mera, koju je potvrdio i Politbiro KP Kine na nedavnoj sednici kojom je predsedavao predsednik Si Ðiping, odgovor je vlasti u Pekingu na najnovija istraživanja koja su pokazala da je u Kini došlo do dramatičnog pada nataliteta.

Početkom maja su objavljeni rezultati istraživanja koji su pokazali da je u poslednjoj deceniji zabeležen najsporiji rast populacije još od 1950-tih.

Roditeljima u Kini je od 2016. godine dozvoljeno da imaju dvoje dece.

Međutim, stručnjaci veruju da nova reforma možda jednostavno neće biti dovoljna, prenosi Independent.

Prema podacima iz maja, zemlja je dodala samo 72 miliona svojoj populaciji u prošloj deceniji, što je malo više od pet posto. Rezultati popisa pokazali su da se, zajedno sa padom rasta kineskog stanovništva, njegova demografska struktura "pogoršava, dok raste starija populacija".

Za kineske parove, ovo će biti prvi put za 40 godina da će im legalno biti dozvoljeno da imaju troje dece, otkako je uvedena politika jednog deteta 1980.

Problem s kojim se vlada sada suočava je taj što mora da se nosi sa kulturnim promenama od 1970-ih, što znači da stroga pravila više nisu jedini razlog koji sprečava roditelje da imaju više dece.

- Glavni razlozi zbog kojih stopa reprodukcije nastavlja da opada imaju više veze sa sve većim troškovima podizanja deteta, nedostatkom vrtića, diskriminatornim tretmanom žena i sve većom potrebom porodica da imaju dva dohotka da bi se održale na površini - rekao je Siv Cang, direktor kineskog instituta SOAS.

On veruje da će promena broje dozvoljene dece "uticati samo na one koji mogu da priušte da imaju više dece".

Prethodno ublažavanje u Kini, najavljeno u oktobru 2015. godine i koje je stupilo na snagu sledeće godine, nije dovelo do drastične promene u padu broja populacije - trend se nastavio 2017. i kasnije.

Cang takođe veruje da nova pravila neće imati više od "marginalnog efekta".

- Stvarni značaj promene je u tome što odražava zakasnelo priznanje kineske vlade da se Kina suočava sa demografskim deficitom, onim koji je utvrdila njena prethodna politika - rekao je.

Kineska kontroverzna politika planiranja porodice odavno izaziva zabrinutost zbog ljudskih prava, sistemom izvršenja kazni za prekršioce, pa čak i prinudnim pobačajem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    1. jun 2021 | 17:31

    BEZ ZRNA BARUTA ZAVLADACE SVETOM A TAKOPISE U SVETOM PISMU !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA