Peru opet bira predsednika, 4. za 6 meseci: U trci učitelj marksista i ćerka bivšeg predsednika

Peruanski glasači će na nedeljnim predsedničkim izborima odrediti novi smer države birajući između neočekivanog socijalističkog kandidata Pedra Kastilja i ćerke kontroverznog bivšeg predsednika Alberta Fudžimorija, Keiko Fudžimori

  • 0
Pedro Castillo, Keiko Fujimori Keiko Fudžimori i Pedro Kastiljo, Foto: Tanjug/AP

Peru prolazi kroz turbulentnu godinu; andska nacija je od kraja 2020. promenila tri predsednika, ima najveću smrtnost od korona virusa na svetu i prolazi kroz najgoru privrednu krizu u poslednje tri decenije, a u nedelju izlazi na predsedničke izbore na kojima bira između neoliberalne političarke i marksiste, prenosi Hina.

Peruanski glasači će na presudnim nedeljnim predsedničkim izborima odrediti novi smer države birajući između neočekivanog socijalističkog kandidata Pedra Kastilja i ćerke kontroverznog bivšeg predsednika Alberta Fudžimorija, Keiko Fudžimori.

Ko god da pobedi, zemlju čeka nestabilna i neizvesna budućnost, tvrde analitičari. Glasači su gotovo ravnomerno podeljeni između kandidata koji imaju potpuno različite vizije za jednog od najvećih proizvođača bakra na svetu i njegovih 33 miliona stanovnika.

Kastiljo, čiju su socijalističku stranku Slobodni Peru podržali siromašniji ruralni regioni, ima malu prednost ispred konzervativke Fudžimori koja je popularna u glavnom gradu Limi. Glasovi su previše izjednačeni da bi se mogao procieniti konačan ishod, smatraju stručnjaci.

Na izborima članova Kongresa u aprilu, desetak stranaka je osvojilo mesta u parlamentu, što znači da će postojati fragmentirano zakonodavno telo bez jedne stranačke većine. Đovana Penjaflor, politička analitičarka, rekla je da će zbog oštrih podela nova vlada biti osetljivija na promene, bez obzira na to ko će pobediti.

Nestabilnost i u budućnosti

- Peru će biti nestabilan u godinama koje dolaze jer imamo slabe institucije i jer zbog polarizacije, vlada neće imati dovoljno legitimiteta - izjavila je. "U teoriji, ovi izbori trebalo je da okončaju nestabilnost i formiraju vladu s legitimitetom za sprovođenje reformi, ali to se neće dogoditi i politička borba neće prestati".

U novembru prošle godine, u jednoj nedelji je Kongres izglasao opoziv predsedniku Perua, idući predsednik je napustio položaj nakon protesta mladih zbog, kako oni kažu, nezakonitog puča koji je uzrokovao najmanje dve smrti.

Otad je na čelu Perua privremeni predsednik Francisko Sagasti. Politička nestabilnost je uzdrmala tržište Perua. U ovonedeljnim protestima uoči glasanja, mnogi tvrde da će Kastiljo pretvoriti Peru u "komunističku ili čavističku" državu, misleći pritom na bivšeg levičarskog predsednika Venezuele, Huga Čaveza. Kastiljo odbija poređenja.

Drugi su kritikovali Fudžimori zbog korupcije koju ona negira i nazivali su ju "autoritarnom" povezujući je s predsedništvom njenog oca Alberta Fudžimorija devedesetih. On je trenutno u zatvoru zbog kršenja ljudskih prava i korupcije.

- Zbog Fudžimorija imamo ustav s neoliberalnim ekonomskim modelom kojim se vode multinacionalne kompanije na štetu ljudi - izjavio je mladi protestant u utorak.

Borba za demokratiju

Pristalice kandidatkinje Fudžimori, među kojima je i peruanski pisac Mario Vargas Ljosa, smatraju da bi Kastiljo rizikovao destabilizaciju južnoameričke zemlje koja je, uprkos nedavnim političkim previranjima, relativno sigurno utočište za investitore i rudarske firme u regionu.

Pedro Castillo, Keiko Fujimori Foto: Tanjug/AP

- Moramo se boriti za demokratiju, ne želimo da budemo Venecuela, ne želimo da budemo Kuba - rekao je Roberto Rios, zagovornik kandidatkinje koji je tokom vikenda učestvovao u jednom od protestnih marševa u Limi. - Želimo da zadržimo svoje slobode, to je sve.

Kastiljo, po profesiji učitelj, prepoznat tek u aprilu nakon njegove iznenađujuće pobede u prvom krugu glasanja, namerava da izmeni peruanski ustav uzimajući znatno veću dobit od rudara i izdvajajući više novca za obrazovanje i zdravstvo. Rekao je da rudarske firme "pljačkaju" mineralno bogatstvo Perua i zapretio je nacionalizacijom strateških sektora.

Vole ih i mrze

Tokom kampanje je, međutim, ublažio svoj stav i nastojao da pridobije birače centra. Popularnost Fudžimori koja je učestvovala na peruanskim izborima 2016. godine, povećala se tokom prošlog meseca kada je u Peruu pobunjenička grupa "Svetle staze" izvršila pokolj u kojem je poginulo 16 osoba.

Porodica Fudžimori je u jednakoj meri voljena i omražena u Peruu. Dok neki uzdižu Alberta Fudžimorija zbog njegove borbe protiv pobunjeničkih grupa 1990-ih i tvrde da je zaslužan za privredni rast nakon dugogodišnje krize i hiperinflacije, drugi osuđuju njegov autoritarni režim. Neizvesni izbori mogli bi podstaći nove proteste ako gubitnička strana ne prihvati rezultat, tvrde analitičari.

- Krize su zemlju dodatno destabilizovale - misli Penjaflor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA