Suparnički džihadisti tvrde: Vođa Boko Harama je mrtav, ubio se aktivirajući eksploziv

Boko Haram nije komentarisao navode o smrti svog vođe

  • 1
Abubakar Shekau Foto: Profimedia

Vođa nigerijske islamističke grupe Boko Haram, Abubakar Šekau, ubio se aktivirajući eksploziv, saopštila je suparnička džihadistička organizacija Islamska država u zapadnoj Africi (ISVAP).

Na audio snimku, koji je dostavljen novinskim agencijama, navodi se da se vođa Boko Haram tokom borbi sa ISVAP ubio, tako što je aktivirao eksploziv.

- Šekau je radije izabrao poniženje na onom svetu nego na Zemlji. Ubio se aktiviravši eksploziv - saopštio je glas sličan glasu vođe ISVAP-a Abu Musaba Al-Barnavija, na snimku za koji se ne zna kada je datiran, prenosi BBC.

Navodni glas vođe suparničkih džihadista je na snimku naveo da je Šekau napustio borbu i sa nekoliko pristalica više dana lutao šikarom nakon što su ga borci ISVAP-a locirali i pozvali na predaju, ali je on to odbio i ubio se.

Boko Haram nije komentarisao navode o smrti svog vođe, a nigerijska vojska je saoštila da vodi istragu.

BBC navodi da je jedan novinar s bliskim vezama u bezbednosnim agancija saopštio da je Šekau, koji je već više puta oglašavan mrtvim, izgubio život kada je ISVAP napao položaje Boko Harama u šumi Sambisa, na severoistoku Nigerije.

Za vreme Šekaua od 2009.godine, Boko Haram je organizovao bombaške napade, otmice i zatvorska bekstva širom regiona, u kojima je više od 30.000 ljudi ubijeno, a preko dva miliona raseljeno iz svojih domova.

ISVAP, koji Islamska država priznaje kao svoj deo, nastao je 2016. odvajanjem od Boko Harama, koji su smatrali previše radikalnim, i postao je najveća džihadistička grupa na severoistoku Nigerije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA