≫ 

Nemački lekari plaćaju hiljade evra kazne zbog "reklamiranja" abortusa: To je krivično delo u zemlji

Svake godine se u Nemačkoj izvrši približno 100.000 abortusa

  • 7
Abortus, spontani pobačaj, test na trudnoću, trudnica, maloletnička trudnoća, ginekolog, ginekološki pregled,ultrazvuk Foto: Shutterstock

Doktor Detlef Merčel nije očekivao da će se naći na sudu zbog nečega što je on smatrao sastavnim delom njegovog posla - davanje informacija pacijentima o medicinskim zahvatima. Ovaj ginekolog nije uzeo u obzir da je u Nemačkoj reklamiranje abortusa krivično delo.

On je prošlog meseca dobio kaznu od 3.000 evra zbog deljenja informacija o vrstama abortusa koje on nudi, a sve je detaljno objašnjeno i na njegovom sajtu. Zbog presude protiv njega, ali i još nekoliko njegovih kolega organizovano je nekoliko protesta, a najavljena je i javna debata povodom ove, veoma osetljive teme.

Abortus je regulisan krivičnim zakonikom Nemačke. Ovaj zahtev dozvoljen je do 12. nedelje trudnoće, a svaka žena koja se odluči za prekid trudnoće mora da prođe trodnevno savetovanje, a čekanja na potvrdu mogu da potraju još nekoliko dana. Posle 12. nedelje prekid trudnoće dozvoljen je isključivo ukoliko postoji problem sa plodom ili ukoliko je zdravlje trudnice ugroženo.

Međutim, zakon ne propisuje na koji je sve način moguće izvršiti abortus, a osobama koje se odluče na ovaj zahrtev zabranjeno je da dele informacije o tome. Zakon je do 2019. godine zabranjivao ginekolozima koji pružaju usluge prekida trudnoće da to otkriju. Novim izmenama zakona, dozvoljeno im je da javno kažu čime se bave, međutim ništa više od toga.

- Mogu da kažem da vršim proces prekida neželjene trudnoće ukoliko se žena izjasni da to želi, ali ništa više od toga - kaže doktor Merčel za CNN.

Druga doktorka koja je takođe osuđena zbog istog prestupa kaže da je zabrinuta jer ovakvim postupanjem pacijenti nemaju mogućnost da pronađu činjenice koje bi im pomogle u racionalnom donošenju odluke o ovako osetljivoj temi.

depresija, strah,silovanje, nasilje, Abortus, spontani pobačaj, test na trudnoću, trudnica, maloletnička trudnoća, ginekolog, ginekološki pregled Foto: Shutterstock

- Lekari su morali da uklone sve podatke o abortusima, pa se sad na internetu mogu pronaći samo mesta na kojima se ovaj proces obavlja. Želja mi je da obavestim pacijente o mogućim zahvatima, različitim metodama, prednostima i nedostacima abortusa, mogućim komplikacijama - kaže doktroka Kristina Henel.

Henel je 2017. godine kažnjena sa 6.000 evra i od tada traje njena borba protiv nemačkog zakonodavnog sistema, a žalila se i Nemačkom Federalnom sudu.

- Mislim da naš trenutni zakon nije u skladu sa nemačkim Ustavom. Žene danas moraju da imaju detaljan uvid u informacije i niko ne treba da vam ih uskrati jer se tiču vašeg tela i zdravlja - kaže ona.

Drugi sagovornici tvrde da je način na koji Nemačka reguliše pitanje abortusa jedinstven u zapadnim demokratijama. Leh Hoktor direktor Centra za reproduktivna prava saglasan je sa doktorkom Henel i celu situaciju opisuje kao veoma opasnu i štetnu.

- Ideja da nemačka zabrani pružanje ovih informacija, umesto da oštro reguliše i zabrani neproverene i netačne informacije je besmisleno - kaže Hoktor.

On dodaje da zakon nije samo u suprotnosti sa smernicama SZO, već i sa ljudskim pravima, na koja se Nemačka potpisivanjem međunarodnih dokumenata obavezala.

Aktivisti koji se zalažu za ukidanje abortusa ovaj problem vide potpuno drugačije. Aleksandra Linder predstavnica udruženja Pravo na život protivi bilo kakvoj promeni zakona.

- Nemačkoj ne nedostaje informacija, jer svi koji se odluče na abortus tokom savetovanja dobiju sve potrebne činjenice o ovom procesu. Jedini razlog zbog kog se ovi zahvati objavljuju na internetu je da bi se zaradilo od njih - kaže Linder.

Nemačka ima relativno nizak stepen abortusa pa se prema zvaničnim podacima na 1.000 trudnoća izvrši svega 5,9 prekida. Poređenja radi, u SAD ovaj broj je skoro dvostruko veći jer se na isti broj začetih trudnoća izvrši 11,3 abortusa.

Ipak, kako prenosi CNN, svake godine se u Nemačkoj izvrši približno 100.000 abortusa, a lekari tvrde da je jako važno da se svi oni urade na potpuno bezbedan način koji je moguć jedno pravilnim informisanjem.

Video: Šta naši sugrađani misle o donošenju zakona o zabrani abortusa i ko bi trebalo da se za to pita?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • saran

    7. jun 2021 | 17:30

    Sve zene koje su ovo uradile su decoubice.

  • Ivana

    7. jun 2021 | 19:42

    Tako je i kod nas bi trebalo isto to da se uradi mi zbog toga gubimo na stotine hiljada beba godišnje.

  • selena

    8. jun 2021 | 06:34

    a zasto da se rodi po svaku cenu , bolje da se rode samo deca koja su zeljena a ne koja su morana. Kakav ce zivot imati rakvo dete jer zna da ga nisu zeleli. Samo lupetate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA