Moskva: Zelenski aktivno sabotira Sporazum iz Minska da se održe sankcije Rusiji

Ranije je ukrajinski predstavnik u Kontakt grupi Leonid Kravčuk izjavio da Minsk više ne može da bude mesto pregovora o Donbasu

  • 1
Volodimir Zelenski Vladimir Zelenski Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski aktivno sabotira implementaciju Sporazuma iz Minska sa namerom da se održe sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji, rekao je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

U odgovoru na pitanje o inicijativi za pomeranje mesta sastanka Kontakt grupe iz Minska na drugu lokaciju, visoki ruski diplomata je rekao da "ukoliko ukrajinska administracija nije spremna da implementira Sporazum iz Minska, onda se situacija neće promeniti bez obzira na to gde se razgovori vode", kazao je Gruško, prenosi Tanjug.

On je ocenio da je glavni problem taj što Zelenski sabotira implementaciju Sporazuma iz Minska, koji se tiče mira u Donbasu.

- Zelenski i njegova administracija se trude da se održe zapadne sankcije Rusiji - poručio je Gruško.

Ranije je ukrajinski predstavnik u Kontakt grupi Leonid Kravčuk izjavio da Minsk više ne može da bude mesto pregovora o Donbasu, zbog zabrane letova iznad Belorusije.

On je naglasio da će se Ukrajina obratiti svim učesnicama pregovora iz Kontakt grupe, a pre svega, OEBS-u sa zahtevom za novu lokaciju.

Sporazumom iz Minska iz septembra 2014. godine postignuto je primirje u Donbasu posle oružanih sukoba između ukrajinskih i pro-ruskih snaga. Primirje su potpisali Ukrajina, Rusija, samoproglašene Donjecka narodna republika i Luganjska narodna republika, kao i OEBS.

Kontakt grupu čine predstavnici OEBS-a, Ukrajine, Rusije, kao i dve samoproglašene republike, a posrednici su Nemačka i Francuska.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ori

    9. jun 2021 | 06:17

    Kad osrednji glumac izigrava državnika kojeg kontrolišu amerikanci, najbolji je pokazatelj koliko je svet jadan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA