Lavrov o susretu Putina i Bajdena: "Za tango je potrebno dvoje, teže je kad neko igra brejk-dens"

Sastanak Putina i Bajdena održaće se 16. juna

  • 1
Sergey Lavrov, Sergej Lavrov Foto: Tanjug/AP

Moskva ne očekuje da će biti postignut sporazum na predstojećem sastanku samita ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Džoa Bajdena, rekao je danas Ministar spoljnjih poslova Rusije Sergej Lavrov na Međunarodnom forumu eksperata i diplomata.

- Nemamo preterana očekivanja, nikakve iluzije da se očekuju neka otkrića na samitu. Ali postoji objektivna potreba za razmenu mišljenja na nivou samita o tome koje pretnje prete Rusiji i SAD kao dvema velikim nuklearnim silama - rekao je Lavrov, prenosi agencija Tass.

Kao što je Kremlj ranije rekao, na prvom sastanku licem u lice u Ženevi će 16. juna ruski i američki lider razgovarati o aktuelnom stanju rusko-američkih odnosa i izgleda za njihov razvoj, strateškoj stabilnosti, a takođe će razgovarati o ključnim pitanjima na međunarodnom planu, uključujući saradnju u borbi protiv pandemije korona virusa.

„Nadam se da će oni koji se bave Ruskom Federacijom oceniti delovanje, interese i stav Rusije i na kraju krajeva, naše crvene linije, kao i da će raditi na greškama iz prošlosti i odbiti da vodi dijalog isključivo sa pozicije pretendovanja na hegemoniju u međunarodnim pitanjima“, rekao je Lavrov tokom obraćanja na forumu „Primakovska čitanja”- rekao je Lavrov, prenosi Sputnik.

Prema rečima ministra inostranih poslova Rusije, zvanična Moskva je zainteresovana za pozitivne rezultate predstojećeg sastanka ruskog i američkog predsednika. Međutim, kako kaže, za tango je potrebno dvoje.

- Bićemo zainteresovani za pozitivne rezultate samita. Ali, kako kaže izreka, za tango je potrebno dvoje, a ako neko igra brejk-dens, to se verovatno već teže realizuje - izjavio je Lavrov.

On je dodao i da je sam faktor predstojećeg razgovora dvojice lidera 16. juna u Ženevi važan i da Moskva podržava želju za dijalogom.

Normalizacija rusko-američkih odnosa moguća je samo ako se poštuju principi ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i nemešanja u međusobne unutrašnje stvari. To su neophodni uslovi ne samo za održavanje normalnog, predvidljivog i stabilnog dijaloga, već je važno i za eliminisanje nagomilanog konfrontacionog raspoloženja između naših zemalja. Bićemo spremni za takav iskren razgovor“, rekao je ruski ministar.

Takođe je rekao i da još uvek ne postoji usaglašena agenda za Putinov i Bajdenov sastanak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA