Bajden se sutra sastaje sa kraljicom: Hoće li obrukati Amerikance kao Tramp ili osvetlati obraz SAD?

Stranim liderima je poslednjih godina sve teže da se susretnu sa njenim veličanstvom budući da sve manje putuje, pa se od zvaničnika očekuje da nju posete u nekoj od njenih rezidencija

  • 16
Džo Bajden, Kraljica Elizabeta Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden započeo je ove nedelje svoju prvu prekookeansku turneju po Evropi. On se sa kraljicom Elizabetom II prvi put susreo u petak uveče na događaju za učesnike Samita G7, a ona će ga sutra ugostiti tokom privatne posete Vindzoru. Bajden će tako postati 13. predsednik SAD koji se sastao sa njenim veličanstvom. Poučeni prethodnim primerom, ali i "baksuznim brojem 13", mnogi se pitaju da li će Bajden uspeti da ispuni očekivanja Britanaca ili će ponovo obrukati Amerikance kao što je to učinio Tramp.

Kraljica Elizabeta II, koja je monarh sa najdužom vladavinom ugostiće sutra u zamku Vindzor predsednika Džoa i njegovu suprugu Džil Bajden, potvrđeno je iz Bakingemske palate. Ona se tokom svoje 69 godina duge vladavine, nije sastala samo sa bivšim predsedikokom Lindonom Džonsonom, piše CNN.

Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa britanska kraljica ugostila je 2018. godine, a detalji ovog susreta još uvek se prepričavaju. Tokom posete kraljici Tramp je prekršio niz pravila. Ono koje je po svemu sudeći najviše povredilo njeno veličanstvo je činjenica da je Tramp otkrio detalje njihovog privatnog razgovora, što je strogo zabranjeno.

Članovi kraljevske porodice trude se da budu apolitični i zabranjeno im je da iznose političke stavove, međutim Tramp na ovo nije obraćao pažnju. On je nakon sastanka čak i citirao kraljicu rekavši da je na pitanje šta misli o Bregzitu rekla da je to "veoma složeno pitanje".

Donald i Melanija Tramp, Kraljica Elizabeza Foto: Profimedia/Alamy

Najveći "gaf" američki predsednik je napravio kada je išao ispred engleske kraljice koja je pokušala da ga stigne, kada su zajedno krenuli da posmatraju stroj Počasne garde, dok je Melanija ostala da ih sačeka na podijumu.

Malo pre toga, kako su preneli engleski mediji, protokol je prekršen i prilikom rukovanja, jer predviđa da se svako u znak poštovanja nakloni kraljici prilikom rukovanja.

Video: Tramp se sastao sa kraljicom, pa je usledilo neobično rukovanje

Poređenja radi, Barak Obama je nakon sastanka otkrio malo informacija o tome kakva je kraljica uživo, međutim u javnosti je izbegavao da govori o detaljima njihovog razgovora. Mnogi premijeri Velike Britanije zahvalni su na prilici da razmenjuju mišljenja sa nekim kao što je kraljica Elizabeta.

Ovo neće biti prvi razgovor Bajdena i Elizabete II, budući da je američki predsednik pozvao kraljicu kako bi joj izrazio saučešće zbog smrti njenog supruga princa Filipa. Kraljica je Bajdenu u januaru u privatnoj poruci uoči inauguracije čestitala na izboru za predsednika. Kako smo već rekli, njih dvoje su se upoznali u petak uveče na događaju za učesnike Samita G7.

Stranim liderima je poslednjih godina sve teže da se susretnu sa njenim veličanstvom budući da sve manje putuje, pa se od zvaničnika očekuje da nju posete u nekoj od njenih rezidencija.

Za Bajdena i njegovu suprugu biće organizovan i crveni tepih, a vrlo verovatno će mu dobrodošlicu poželeti i prestolonaslednici Čarls i Vilijam, budući da je odnos Velike Britanije i SAD veoma prisan. Princ Čarls i predsednik su se već upoznali 2015. godine kada je Bajden bio potpredsednik Baraka Obame.

Za razliku od Trampa koji je bio spontaniji i nije previše mario za protokole, Amerikanci veruju da ih novoizabrani predsednik neće naterati da ponovo pocrvene pred Britancima.

Ali dosta o Amerikancima i njihovim impresijama o kraljici. Ako se pitate kakvo mišljenje kraljica ima o prethodnim predsednicima SAD, vaša pretpostavka je dobra kao i naša - ona svoje mišljenje drži za sebe i nikada ga nije iznosila javno.

Kraljica Elizabeta na jahanju Foto: Tanjug/AP

Poznata po velikoj ljubavi prema svojim konjima, kraljica je davne 1982. godine predsednika Ronalda Regana vodila na jahanje u Vindzor. Godinu dana kasnije ona mu je uzvratila posetu na njegovom imanju u Kaliforniji.

Delovalo je da kraljica gaji prijateljski odnos i sa porodicom Buš. Ona je sa Džordžom zasukala rukave i zasadila drvo u dvorištu Bele kuće, tokom državne posete 1991. godine. Elizabeta je tokom ove posete prvi put učestvovala na bejzbol utakmici između Baltimor Oriolesa i Oukland Atletiksa.

Oba predsednika i Regan i Buš kasnije su dobili počasna viteška priznanja.

Putovanje predstavlja i test za demokratskog predsednika i njegovu sposobnost u popravljanju odnosa sa glavnim saveznicima koji su razočarani od poslednjih pregovora sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom.  Bez obzira na dobre odnose Velike Britanije i SAD Bajden ima puno drugih problema o kojima treba da vodi računa uoči samita G7 i susreta sa Vladimirom Putinom.

Međutim, najdragocenija uspomena sa njegovog prvog putovanja u Evropu kao predsednika SAD mogla bi da bude upravo fotografija sa kraljicom Elizabetom. Ona bi mogla trajno da ga podseća šta je uspeo da postigne u svojoj dugogodišnjoj političkoj karijeri, jer biti predsednik Amerike i popričati nasamo sa legendom kao što je kraljica Elizabeta, složićete se nije mala stvar.

Video: Čudan momenat na banketu: Tramp dodirnuo kraljicu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    12. jun 2021 | 09:59

    Ona treba da se seti kako se zove a on gde je došao.

  • Dragan

    12. jun 2021 | 10:05

    djavo i njegov advokat se sastaju.. njihova je bruka sto su ubili milione neduznih ljudi a sad verovatno prave plan za dalje...

  • Др

    12. jun 2021 | 09:44

    Он може само да се саплете!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA