≫ 

Bajden se oglasio nakon sletanja u Evropu: Putinu ću u lice reći šta imam

Pre nego što se sastane sa Putinom u Ženevi sledeće nedelje, Bajden će se konsultovati sa liderima grupe G7 i liderima NATO-a.

  • 11
Bajden stigao u Veliku Britaniju Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je nakon sletanja u Veliku Britaniju da je u Evropu stigao kako bi odbranio koncept demokratije. On je dodao da ima velika očekivanja od ove posete, a upozorio je i predsednika Rusije Vladimira Putina da će se tokom njihovog sastanka sledeće nedelje dotaći nekih teških tema.

- Učestvovaću na Samitu G7 i na Samitu NATO-a u Belgiji, a zatim ću se sastati i sa gospodinom Putinom kako bih mu rekao sve što imam - rekao je Bajden nakon sletanja u Veliku Britaniju.

On je govorio i o povlačenju američkih trupa iz Evrope, opisujući ih kao kamen temeljac globalne bezbednosti, a zatim se dotakao i sastanka sa Putinom.

- Ne želimo konflikt sa Rusijom. Želimo da sa njima imamo stabilan odnos. Želim da budem jasan - SAD će odgovoriti na veoma grub način ukoliko ruske vlasti ne prekinu sa aktivnostima koje nam donose štetu. To sam vam već demonstrirao. Kazaću mu da će biti posledica zbog kršenja suvereniteta demokratskih zemalja kao što su SAd i zemlje u Evropi - rekao je Bajden.

Pre nego što se sastane sa Putinom u Ženevi sledeće nedelje, Bajden će se konsultovati sa liderima G7 i liderima NATO-a.

- Naša mreža saveznika i partnera je najveća prednost koju SAD ima. Naše savezništvo čini svet sigurnijim mestom za život svih nas i pomaže nam da rešimo sve probleme koji prete da ugroze našu budućnost. Sastaćemo se sa Rusima iz pozicije velike svetske sile - rekao je on.

On je dodao da je jedna od glavnih misija njegove turneje po Evropi da ubedi svetske lidere da se nakon četiri godine vladavine Donalda Trampa, SAD ponovo vratila na pravi put, prenosi CNN.

- Diskreditovaćemo svakog ko misli da je vreme demokratije završeno, a neke zemlje to i misle - rekao je Bajden.

On se u veoma emotivnom trenutku prisetio poslednje službe svog pokojnog sina. Zahvalio se okupljenim pripadnicima američke službe i tom prilikom pomenuo je svog sina koji je bio major Nacionalne Garde u Delaveru.

- Voleo bih da je moj major danas sa vama, da vam se i on zahvali - rekao je Bajden.

Bajdenova sledeća destinacija je Kornvol, gde će učestvovati na Samitu G7, a planirani su i bilateralni sastanci sa nekoliko svetskih lidera.

Video: Bajden bukvalno srlja iz gafa u gaf: Umalo pao na stepenicama i Harisovu nazvao predsednicom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA