≫ 

Ovo je prelepa vila u Ženevi u kojoj će se sastati Putin i Bajden: Gleda na jezero, oko nje blokada

Vila je prethodnih dana bila predmet velikog čišćenja, a iz nje je izbačen sav nameštaj, prenose lokalni mediji

  • 0

Sastanak ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Džoa Bajdena biće održan u vili La Granž u Ženevi 16. juna, rekao je danas portparol švajcarskog Ministarstva spoljnih poslova za agenciju Tass.

Da će samit između dvojice lidera biti održan u ovoj vili potvrdio je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov za Sputnik.

U pitanju je vila iz 18. veka koja gleda na Ženevsko jezero.

Iako se očekuje da razgovori između dvojice lidera budu napeti, mesto sastanka izgleda veoma umirujuće i opuštajuće, prenelo je nekoliko medija.

U sredu je najavljeno da će u ovom području biti zona sigurnosne blokade. Sigurna zona obuhvata obe obale Ženevskog jezera, deo samog jezera i dva obližnja parka koji okružuju susedne vile na južnoj strani.

Iz vile La Granž pogled se pruža preko tri povezana parka do obale i preko Ženevskog jezera prema Ujedinjenim nacijama i planinama Jura, prenosi The Local.

Oko parkova je već postavljena privremena sigurnosna ograda.

- Savet je zadovoljan što su američka i ruska delegacija odabrale Ženevu za domaćina sastanka šefova država. Ovaj izbor potvrđuje prevlast Švajcarske i Ženeve na globalnoj diplomatskoj sceni - rekle su regionalne vlasti Ženeve.

Vlasti su zamolile građane da na dan sastanka rade od kuće i izbegavaju putovanje koliko god je to moguće.

- Savet poziva na odgovornost i razumevanje svih, kako bi ovaj važan događaj mogao da se održi pod odličnim uslovima, u ženevskoj tradiciji poštovanja, dobrodošlice i dijaloga - rečeno je.

Takozvana zabranjena zona važiće i za ljude i za vozila. Ova ograničenja u zoni bezbednosti pokrivaće demonstracije i proteste u dane pre i tokom samita, rečeno je ranije za Sputnik iz kancelarije za štampu državnog saveta Ženeve.

Vila La Granž iz 18. veka nekada bila velika porodična kuća koja je više od jednog veka bila domaćin građanskih prijema u švajcarskom gradu.

Glavne ulazne kapije u park čuvaju dva kamena lava koja su očišćena u utorak uoči samita, preneo je AFP.

Lokalni mediji prenose da je vila bila predmet velikog čišćenja prethodnih dana i da je iz nje iznesen sav nameštaj.

Vila La Granž je vlasništvo grada Ženeve, a poklonio ju je njen poslednji vlasnik Vilijam Favre. U vili su živele patricijske porodice koje su vremenom nastavile da je ulepšavaju. Služila je kao diskretna postavka za brojne prestižne goste koji su iskovali međunarodnu sudbinu Ženeve i učinili je simbolom gostoprimstva i dobrodošlice, prenosi švajcarski Radiolac.

Pored nje nalazi se luksuzni hotel i restoran Eaux-Vives, koji datira iz 1750. godine, ima 16 apartmana i u njemu mogu da se organizuju događaji do 500 ljudi.

Tokom letnjih meseci dva parka su obično ispunjena izletnicima.

Samit u Ženevi biće prvi sastanak Putina i Bajdena otkako je američki predsednik inaugurisan.

Bajden je u sredu uveče stigao u Veliku Britaniju, na početku osmodnevne turneje po Evropi. Rekao je da SAD ne traže konflikt sa Rusijom, ali da će odgovoriti na "snažan i suštinski način" ako bi se ruska vlada upustila u, kako je naveo, štetne aktivnosti.

Putin će u Ženevu stići 16. juna, na dan samita.

Iz Kremlja je ranije saopšteno da će dvojica lidera razgovarati o bilateralnim odnosima, problemima u vezi sa strateškom nuklearnom stabilnošću i drugim pitanjima, koja uključuju saradnju u borbi protiv korona virusa i regionalne sukobe.

Video: Napravila portret Putina od pravih zuba: Bizaran projekat sa zanimljivom simbolikom!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA