Danas počinje samit G7: Kako je sve počelo i koji su skandali obeležili prethodne sastanke

Samit G7 okuplja zvaničnike iz sedam zemalja - Kanade, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, Japana i Sjedinjenih Američkih Država

  • 2
G7 - Grupa 7 Foto: Shutterstock

Danas počinje 47. po redu samit G7 na kom će učestvovati visoki državnici sedam industrijski najjačih zemalja. Ovogodišnji domaćin je Velika Britanija, a održaće se na jugozapadu zemlje u Kornvolu.

Prošlogodišnji Samit koji je trebao da se održi u Merilendu u SAD, otkazan je zbog pandemije korona virusa, pa je umesto njega održana globalna video konferencija na kojoj je domaćin bio Donald Tramp.

Samit G7 okuplja zvaničnike iz sedam zemalja - Kanade, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, Japana i Sjedinjenih Američkih Država. Članovi Grupe poseduju zajedničke vrednosti, a glavni principi za koje se zalažu su ljudska prava, demokratija, vladavina prava i održivi razvoj.

Kako je sve počelo

Prvi samit je održan 1975. godine u Rambujeu u Francuskoj, samo dve godine nakon što je velika naftna kriza uticala na ekonomiju najrazvijenijih zemalja. Povod za Samit bilo je pronalaženje zajedničkog rešenja na novonastalu krizu.

Na ovom trodnevnom okupljanju učestvovali su predstavnici šest vlada - Francuske, Italije, Zapadne Nemačke, Japana, Velike Britanije i SAD. Grupa je tada bila poznata pod imenom G6, a tek naredne godine im se pridružila i Kanada pa je grupa nazvana G7.

Državni zvaničnici iz G7 grupe sastaju se tokom cele godine kako bi zajednički diskutovali o globalnim pitanjima. Predsedavanje samitom preuzimaju jedna od druge države članica i uvek se održava u zemlji koja te godine presedava G7. Na sastancima učestvuju i lideri EU, odnosno predsednik Evropskog Saveta i Evropske komisije. Pravilo je da na kraju samita učesnici izdaju zajedničko saopštenje o najvažnijim zaključcima koje su doneli.

Ova grupa kratko je radila u produženom sastavu zajedno sa Rusijom, koja se G7 pridružila 1998. godine. Grupa je tada nazvana G8 i sastajala se u ovom broju sve do 2014. godine kada su Rusiji uvedene sankcije zbog aneksije Krima.

Iste godine Samit je umesto u Sočiju organizovan u Briselu, a domaćin je prvi i jednini put bila Evropska Unija. Vlasti u Rusiji nisu previše tragično shvatile ovaj potez ostalih zemalja, a mnogi Rusi smatrali su da je njihova zemlja dovoljno jaka i da im nije potrebna veza sa Zapadom. Umesto toga planirali su da će oko ekonomskih pitanja ubuduće sarađivati sa Kinom.

Skandali i problem sa alkoholom

Dogodi se da samit ostane nekad u senci skandala nekog zvaničnika. Tako je ponašanje japanskog ministra finansija na konferenciji za štampu 2009. godine potpuno u drugi plan bacila zaključke sastanka. On se na konferenciji ponašao jako čudno, a mnogi su tvrdili da je visoki zvaničnik bio pod dejstvom alkohola. Njegov potez izazvao je veliku osudu ne samo svetskih medija, već i Japanaca koji su ovaj potez smatrali nedopustivim.

Ni tokom susreta 2018. godine nije bilo ništa manje skandalozno. Šou je ovaj put napravio, niko drugi nego Donald Tramp. On je okupljanje napustio pre vremena, a zatim je tokom leta na Tviteru izneo niz optužbi na račun domaćina samita, premijera Kanade Džastina Trudoa.

On je iste godine izjavio da bi i Rusija ponovo trebala da se nađe za pregovaračkim stolom, a mnogi su ove Trampove reči dočekali na nož.

Tadašnji američki predsednik je napustio samit pre nego što su šefovi država razgovarali o klimatskim promenima, a taj razgovor je Merkelova kasnije nazvala "otrežnjujućim i depresivnim".

Policija u Britaniji Foto: Tanjug/AP

Na ovom samitu nastala je i čuvena fotografija koju je nemačka kancelarka Angela Merkel podelila na društvenim mrežama. Na pomenutoj slici prikazani su lideri kako okružuju Trampa u, kako se čini, napetoj razmeni mišljenja.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Angela Merkel (@bundeskanzlerin)

Lažna dojava o podmetnutoj bombi

Juče je britanska policija je saopštila da je uhapsila muškarca zbog dojave o bombi u blizini medija centra koji će pokrivati Samit G7, nakon što su snage reda morale da evakuišu hotel zbog izveštaja o sumnjivom paketu u četvrtak rano ujutro.

Specijalne jedinice su morali da se pojave u hotelu u gradu Falmut, odakle većina medija pokriva skup lidera G7.

Incident se dogodio u 3.15 sati po lokalnom vremenu, kada je i pronađen sumnjiv paket.

Ovogodišnji samit

Samit G7 će ugostiti lidere iz sedam zemalja: Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD, a ove godine su kao specijalni gosti pozvane delegacije iz Australije, Južne Afrike, Indije i Južne Koreje.

U Kornvolu će se danas sastati premijer Velike Britanije Boris Džonson, japanski premijer Jošide Suga, francuski predsednik Enamuel Makron, Premijer Italije Mario Dragi, premijer Kanade Džastin Trido, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik SAD Džo Bajden.

Evropsku uniju će ove godine predstavljati predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Troškovi održavanja samita G7 u oblasti Kornvol u Velikoj Britaniji premašili su sumu od 70 miliona funti (81 milion evra), objavili su ranije britanski mediji.

Oko 6.500 policijaca će obezbeđivati događaj u selu Karbis bej, blizu grada Sent Ajvs, a osim njih, doći će još 5.000 pripadnika bezbednosnih službi iz Kornvola i okruga Devon, što se naziva "najvećom bezbednosnom operacijom u istoriji Kornvola".

Policija u Britaniji Foto: Tanjug/AP

Neke od najvažnijih tema ovogodišnjeg samita biće odnosi sa Rusijom i Belorusijom, pandemija korona virusa, klimatske promene, digitalizacija, unapređivanje ljudskih prava i uspostavljanje pravednijeh ekonomskog poretka.

Samit će trajati od 11. do 13. juna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA