Amerika kupuje pola milijardi vakcina za siromašne zemlje: Neće tražiti ništa zauzvrat

Vakcine, koje će biti preuzete iz Fajzerovih postrojenja u SAD biće obezbeđene po neprofitnoj ceni, a donacije će biti upućene kroz program KOVAKS u 92 zemlje sa nižim primanjima, kao i Afričkoj uniji

  • 14
Džo Bajden Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džozef Bajden potvrdio je danas da će SAD kupiti pola milijarde vakcina protiv kovida 19 kako bi ih donirale zemljama sa nižim prihodima bez ikakvih uslovljavanja.

- Sa isporukama 500 miliona vakcina počećemo u avgustu, čim se završi njihova proizvodnja - najavio je Bajden na konferenciji za novinare uoči početka samita G7 u Britaniji, prenosi Rojters, piše Tanjug.

Da će SAD donirati 500 miliona Fajzerovih vakcina protiv kovida 19 za 100 zemalja sa najnižim prihodom na svetu i da neće zauzvrat tražiti nikakve protivusluge, potvrdio je danas i visoki zvaničnik američke administracije.

SAD će Fajzeru platiti oko 3,5 milijardi dolara za vakcine, a ugovor će biti finaliziran narednih sedmica, rekao je zvaničnik Rojtersu uz uslov da mu se ne objavi identitet.

Fajzer i nemački partner te američke kompanije Bajontek saopštili su danas da su pristali da isporuče američkoj vladi 500 miliona doza vakcina protiv korona virusa, koje će SAD donirati siromašnim zemljama u naredne dve godine.

Prema saopštenju, isporuka od 200 miliona doza počeće u avgustu i biće završena do kraja godine, dok će 300 miliona doza planiranih za 2022. godinu biti isporučeno između januara i kraja juna.

Vakcine, koje će biti preuzete iz Fajzerovih postrojenja u SAD biće obezbeđene po neprofitnoj ceni, a donacije će biti upućene kroz program KOVAKS u 92 zemlje sa nižim primanjima, kao i Afričkoj uniji.

Video: U Srbiju stigle nove doze kineskih vakcina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA