Dva pacijenta u Velsu obolela od majmunskih boginja: Nadležni umiruju javnost "rizik je mali"

Svetska zdravstvena organizacija navodi da je transmisija bolesti "ograničena" i do sada je potvrđena samo u 15 zemalja

  • 3
Monkeypox, majmunske boginje Foto: Wikimedia/public domain

Pacijent sa majmunskim boginjama hospitalizovan je, dok raste zabrinutost zbog nove javne zdravstvene krize. Dan pošto je ministar zdravlja Velike Britanije Met Henkok rekao da je dvoje ljudi zaraženo virusom u Velsu, jedan od ta dva pacijenta sada se leči u bolnici u Liverpulu, navodi Dejli star.

Iz Javnog zdravlja Engleske navode da je rizik za širu javnost "mala". Drugi pacijent je navodno otpušten iz bolnice, pošto se oporavio od virusa. Kako je potvrđeno iz liverpulske bolnice, jedan pacijent, koji je pozitivan na virus majmunskih boginja, je još uvek tamo na lečenju.

Majmunske boginje su virus iz iste porodice kao i male boginje, smrtonosna bolest koja je bila iskorenjena rasprostranjenom vakcinacijom. Ova vrsta boginja se, međutim, smatra mnogo manje opasnom, a većina zaraženih se oporavi u potpunosti.

Kako navode iz Javnog zdravlja Velsa, obe obolele osobe su iz istog domaćinstva, a oba pacijenta su primljena u bolnicu u Engleskoj, gde se jedan pacijent još uvek leči. Prate se i kontakti zaraženih, što je i deo uobičajene procedure.

Majmunske boginje često počinju sa osipom pre nego što se crvene tačkice pojave i rašire po telu i pretvore u crvene plikove pune tečnosti. Ovi simptomi su često praćeni ostalima koji liče na grip kao što su visoka temperatura, bolovi u mišićima i otečene žlezde. Česti su slučajevi među stanovništvom koje živi blizu tropskih šuma, gde ima životinja koje nose virus.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da je transmisija bolesti "ograničena" i do sada je potvrđena samo u 15 zemalja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    11. jun 2021 | 19:49

    Kakva bolest takva zemlja, ko im je kriv što vode majmune u krevet. 😜😜😜

  • Miodrag

    12. jun 2021 | 02:28

    A da se vakcinišemo dok je vreme?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA