Putin: Odnosi Rusije i SAD su se značajno pogoršali

On očekuje da u sredu na sastanku sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom razgovara i o perspektivama njihovog poboljšanja

  • 3
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da su se rusko-američki odnosi poslednjih godina značajno pogoršali i dostigli najniži nivo.

On je u intervjuu za En-Bi-Si njuz (NBC), koji će kompletno biti emitovan u ponedeljak, istakao da su odnosi dve zemlje poslednjih godina dostigli najnižu tačku, a očekuje da u sredu na sastanku sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom razgovara i o perspektivama njihovog poboljšanja, prenosi TAS S.

Kako je iz Kremlja najavljeno, dvojica lidera planiraju da razgovaraju o stanju i perspektivama daljeg razvoja rusko-američkih odnosa, pitanjima strateške stabilnosti i hitnim međunarodnim pitanjima, koja uključuju borbu protiv pandemije korona virusa i rešavanje regionalnih sukoba.

Ranije je portparolka Bele kuće Džen Psaki saopštila da je Bajdenov cilj vraćanje dve države u stabilniji i predvidljiviji odnos.

Putin i Bajden sastaće se u Ženevi 16. juna, a to će biti prvi rusko-američki samit od Putinovog sastanka sa Donaldom Trampom u Helsinkiju 2018. godine.

Peskov: Bajden i Putin se sastaju zbog loših odnosa

Samo susret predsednika Rusije i Sjedinjenih Američkih Država Vladimira Putina i Džozefa Bajdena može da spreči pogoršanje odnosa dve zemlje, ocenio je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je za Si-En-En rekao da su loši odnosi dve zemlje glavni razlog za taj susret.

Joe Biden, Džo Bajden, Vladimir Putin, 2011 Foto: Tanjug/AP

- Ovo je kritičan nivo odnosa koji zahteva susret predsednika dve zemlje kako bi se sprečilo dalje narušavanje odnosa - naglasio je Peskov, prenosi TAS S.

Rekao je i da Rusija ne očekuje da će Putin i Bajden nakon sastanka održati zajedničku konferenciju za novinare.

- Čuli smo za tu mogućnost od američkih kolega, ali još čekamo konačnu potvrdu. Od samog početka predsednik Putin je bio otvoren za sve opcije - rekao je Peskov.

Dodao je da je Putin je spreman da učestvuje u zajedničkoj konferenciji za medije, ali i da održi svoju u Ženevi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    12. jun 2021 | 08:16

    HLADNI RAT JE PROPAST ZA SVETSKU EKONOMIJU I UZAS KOG SE SECAJU STARE GENERACIJE !!! OVO JE 2021GODINA I NEVIDIM MESTU RUSOFOBIJI,KINOFOBIJI I VERSKOJ MRZNJI A POGOTOVU VELICANJU NACIZMA!!!

  • Kobe

    12. jun 2021 | 07:21

    Tako treba i da ostane.

  • Aca

    12. jun 2021 | 11:20

    Ziv bio Putine brate a i Tramp da se vrati!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA