U centru protesta povodom samita G7 stotine kajakaša, surfera i plivača: "Spasite naša mora"

Organizatori akcije ističu da žele da skrenu pažnju na neophodnost hitne akcije vlada pred globalnim klimatskim promenama

  • 0
Mountain Recyclemore, Planina Reciklomor, recikliraj više, Kornvol Foto: Tanjug/AP

Šarenoliki protesti obeležavaju održavanje samita G7 u Kornvolu ovog vikenda, a u okviru njih dominiraju oni koji su usmereni na očuvanje životne sredine.

Tako su se danas stotine surfera, kajakaša i plivača otisnule na more u akciji u kojoj pozivaju svetske lidere da u fokus pažnje samita stave zaštitu okeana, prenosi Gardijan.

Organizatori akcije ističu da žele da skrenu pažnju na neophodnost hitne akcije vlada pred globalnim klimatskim promenama, piše Tanjug.

Neki od učesnika protesta razvili su transparente sa natpisima "Spasite naša mora" i "Ne dozvolite da naša planeta umre".

Jedan od organizatora ovog protesta, Hugo Tagholm, rekao je da svetski lideri okupljeni u Karbis Beju raspravljaju kako da svet iz pandemije izađe zeleniji i održiviji, a okeani i njihova zaštita treba da budu u srcu te rasprave.

Okupile su se i na hiljade aktivista pokreta "Pobuna protiv izumiranja" koji žele da ukažu na pretnju kojoj su izložena svetska mora i živi svet u njima, ukoliko ne bude preduzeta odlučnija akcija u sprečavanju klimatskih promena, prenosi BBC.

Aktivisti, koji su duž ulice postavili karikature svetskih lidera, izvikivali su parole "Akcija a ne reči" i "G7 se davi u obećanjima". U protestima učestvuju i aktivisti Oksfama koji nose na glavama papirne maske sa likovima lidera G7.

Oni su pozvali svetske lidere da pruže veću finansijku pomoć ranjivim zemljama koje nastoje da odgovore na posledice klimatskih promena, kao i da obećaju smanjenje emisije štetnih gasova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA