Kraj vladavine Netanijahua: Posle 12 godina izabran novi izraelski premijer

Kako je planirano, Benet, lider partije Jamina, držaće kancelariju do septembra 2023, kad će predati vlast Jairu Lapidu, lideru centrističke Ješ Atid na sledeće dve godine

  • 5
Benjamin Netanyahu Benjamin Netanijahu Izrael Foto: Tanjug/AP

Izraelski parlament odobrio je novu vladu koja označava kraj dvanaestogodišnje vladavine premijera Benjamina Netanijahua. Na njegovo mesto postavljen je, prema postignutom dogovoru, desničarski predstavnik Naftali Benet.

Kako je planirano, Benet, lider partije Jamina, držaće kancelariju do septembra 2023, kad će predati vlast Jairu Lapidu, lideru centrističke Ješ Atid na sledeće dve godine. Benet je na početku debate zahvalio Netanijahuu za njegove godine službe.

Netanijahu, najduži lider Izraela koji je godinama dominirao političkom scenom, ostaće na čelu desničarske partije Likud i tako postati lider opozicije. On je već kritikovao moguću novu vladu, nazivajući je #opasnom koalicijom prevara i predaje", a obećao je i da će je "brzo svrgnuti".

U međuvremenu, ukazuje BBC, nastavlja se suđenje uskoro bivšem premijeru zbog mita i prevare. Netanijahu poriče ove optužbe.

Nakon što je Izrael u martu održao četvrte izbore u poslednje dve godine, Benet je rekao da će peto glasanje biti "nacionalna nesreća" i ušao u razgovore sa blokom levog centra koji čini glavnu opoziciju Netanjahuu.

Tako je dogovoreno on da formira vladu sa blokom koji predvodi Jair Lapid, predsednik partije levog centra Ješ Atid i dugogodišnji protivnik Netanijahua.

Netanijahu je novu koaliciju nazvao "prevarom veka".

Planirana Vlada uključuje arapsku stranku, prvu u istoriji.

Neki su kritikovali činjenicu da Benet izabran za sledećeg premijera, uprkos tome što njegova stranka ima samo sedam mandata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA