Švajcarci referendumom odbacili zakon o CO2: Biće teško smanjiti štetne emisije do 2030. godine

Ovo je samo jedna od tema o kojima su se danas izjašnjavali građani Švajcarske

  • 2
Glasanje, izbori, glasačka kutija, glasački listić

Foto ilustracija: Shutterstock

Švajcarski glasači odbacili su danas novi zakon koji je bio osmišljen sa ciljem da pomogne zemlji da ispuni ciljeve iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Konačni rezultati pokazuju da je 51,6 odsto glasača glasao protiv novog zakona o CO2 na nacionalnom referendumu, preneo je Rojters.

Građani Švajcarske su se izjasnili o takozvanom zakonu o ugljen-dioksidu, kojim bi trebalo da budu uvedene veće takse i drugi nameti na goriva koja proizvode štetne izduvne gasove.

Predlogom zakona revidira se i jača postojeći zakonski okvir uveden s ciljem da se do 2030. godine smanji emisija štetnog ugljen-dioksida u atmosferu, dodao je AP.

Rojters ocenjuje da je ovaj rezultat poraz švajcarske Vlade koja je podržala novi zakon.

Odbijanje znači da će sada biti "veoma teško" Švajcarskoj da postigne cilj do 2030. godine da prepolovi emisiju štetnih gasova i dovede je na nivo iz 1990. godine, rekla je ministarka za životnu sredinu Simoneta Somarugasaid.

Ovo je samo jedna od tema o kojima su se danas izjašnjavali građani Švajcarske i kroz javni demokratski postupak direktno uticali na pitanja od vitalnog značaja za društvo.

Predlog za zabranu veštačkih pesticida i drugi za poboljšanje vode za piće preusmeravanjem subvencija poljoprivrednicima koji ne koriste hemikalije je takođe odbačen.

Odvojena pitanja na referendumu su bila finansijska podrška za preduzeća tokom pandemije kovida 19 i davanje većih ovlašćenja policiji u borbi protiv terorizma.

Za ova dva zakona je glasalo 60, odnosno 57 odsto birača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    14. jun 2021 | 01:49

    sta sve to vredi kad kina i indija ne rade da smanje vec da povecaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA