≫ 

Engleska odložila otvaranje koje je najavila za 21. jun: Džonson bi uskoro trebalo da saopšti odluku

Premijer Boris Džonson sprema se da danas objavi da se "dan slobode" u Engleskoj odlaže najmanje za dve do četiri nedelje, Delta soj virusa zarazniji i otporniji na vakcinu.

  • 0
London Velika Britanija koronavirus blokada lokdaun

Foto: Tanjug/AP

Ministri u vladi Velike Britanije potpisali su predlog o odlaganju ukidanja svih epidemioloških mera od 21. juna, a dobro obavešteni izvori u vladi najavljuju da će aktivne mere ostati na snazi još najmanje četiri nedelje posle tog datuma.

BBC u jutrošnjem izveštaju prenosi da će noćni klubovi biti zatvoreni do daljeg, kao i da će građani biti podsticani da nastave da rade od kuće kada god je to moguće, a očekuje se da će premijer Boris Džonson kasnije tokom dana lično potvrditi ovu odluku vlade.

Vlada će potom podneti predlog parlamentu na glasanje, gde se očekuje ozbiljno protivljenje britanskih konzervativaca, iako je značajan deo britanske stručne javnosti uputio apel da se odloži ukidanje mera kako bi se što veći broj građana vakcinisao i drugom dozom vakcine.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab izjavio je da će odluka da se odloži ukidanje svih restriktivnih mera zavisiti od toga da li je odnos između broja novozaraženih i broja hopspitalozivanih pogoršan.

U međuvremenu, broj novih slučajeva inficiranih tzv. delta sojem korona virusa u Velikoj Britaniji je u porastu. 

Više od 90 odsto zaraženih poslednjih dana u Engleskoj imaju upravo tu varijantu virusa, a zdravstvene radnike brine što je ovaj soj virusa delimično otporan na vakcinu, najmanje 40 odsto je zarazniji od ranijih sojeva i mogao bi u bolnicu da pošalje dvostruko više zaraženih.

Džonson i članovi njegovog kabineta trebalo je u nedelju da donesu konačnu odluku, odmah po okončanju G-7 samita u Kornvolu u Engleskoj.

Premijer putuje na NATO samit u Briselu u ponedeljak pre nego što se vrati u rezidenciju da objavi vesti naciji.

Svako odlaganje razgneviće protivnike oštrih mera i radikalnije konzervativce koji se brinu da bi to moglo imati dramatičan uticaj na turizam i industriju usluga na samom početku letnje sezone.

Oni misle da vlada nikada neće imati dovoljno hrabrosti da sasvim ukine mere. U nedelju je premijer Boris Džonson izbegao da odgovori na pitanje novinara da li bi mere mogle da se produže i na duže od četiri nedelje.

Zdravstveni radnici smatraju da bi, ako dobiju još dve do četiri nedelje vremena, stigli da vakcinišu dovoljno ljudi da bi sprečili masovnije širenje, odnosno novi talas virusa.

Velika Britanija je jedna od zemalja sa najvećim procentom vakcinisanih građana, dve trećine je primio barem jednu, a 44 odsto obe doze vakcine.

Video: Otvoreni pabovi nakon tri meseca: Englezi kao pušteni s lanca, niko maske ne nosi

(Terlegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA