≫ 

Lideri NATO posle Samita: Pozivamo Rusiju da SAD i Češku ne označava kao neprijateljske zemlje

U Finalnom saopštenju naveli su da je cilj Alijanse da postane vodeća međunarodna organizacija kada su u pitanju uticaji klimatskih promena na bezbednost

  • 14
NATO samit

Foto: Tanjug/AP

Lideri NATO samita su u finalnom saopštenju naveli da je cilj da ojačaju vojnu organizaciju kao "organizacioni okvir za kolektivnu odbranu u evroatlantskoj sferi, a protiv svih pretnji iz svih pravaca".

Dodaje se "da je cilj saveznika da NATO postane vodeća međunarodna organizacija kad je reč o razumevanju i prilagođavanju uticaju klimatskih promena na bezbednost", piše Rojters, a prenosi Tanjug.

- Pozivamo Rusiju da se odrekne toga da Češku Republiku i SAD označava kao "neprijateljske zemlje- navodi se u saopstenju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas na samitu NATO-a da je, sa novim američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, otvoreno novo poglavlje zapadne vojne alijanse.

Ona je rekla da je Nemačka posvećena postizanju cilja NATO o izdvajanju dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda za vojsku, preneo je Rojters.

Merkelova je istakla da Rusija ne vidi NATO kao partnera, već nažalost kao protivnika. Nemačka kancelarka je navela da NATO treba da se drži pristupa odvraćanja i dijaloga. Ona je, takođe, kazala da treba analizirati misiju u Avganistanu, šta je bilo dobro, a šta ne.

Merkelova je rekla i da NATO vidi nove izazove u hibridnoj taktici, koju primenjuju Kina i Rusija. Prema njenom mišljenju, u današnjoj diskusiji je bilo jasno da Rusija predstavlja veliki izazov. Nemačka kancelarka je istakla da je Kina rival u mnogim pitanjima i partner u mnogim drugim.

Merkelova je zaključila da NATO treba uvek da ponudi dijalog - tamo gde je to moguće, ali i da bude spreman tamo gde postoje hibridne pretnje.

Dogovoreno veće ulaganje u budzete saveza

 

Lideri NATO danas su se dogovorili i da povećaju ulaganje u sva tri zajednička budžeta saveza, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je u februaru predložio da saveznici ulažu više novca direktno u postojeće, iako male, zajedničke budžete, umesto da se oslanjaju na trenutni sistem, na osnovu koga svaka vlada plaća za svoje vojne operacije, preneo je Rojters.

On je rekao da NATO saveznici rade na tome kako da obezbede dalji rad međunarodnog aerdroma u Kabulu, u čemu bi Turska trebalo da ima ključnu ulogu, ali da nisu donete nikakve odluke.

Stoltenberg NATO Samit

Foto: Tanjug/AP

Stoltenberg: Ne odlučuje Rusija da li će Ukrajina u NATO

 

Nije na Rusiji da odluči o ulasku Ukrajine u NATO jer nema pravo na veto, rekao je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

- Svaka nacija ima pravo da odluči o svom putu. Šaljemo poruku da je na Ukrajini i članicama NATO da odluče kada bi Ukrajina mogla da postane član Alijanse", izjavio je Stoltenberg, a preneo Si-En-En.

On je dodao da "Rusija, naravno, ne može da uloži veto na to šta komšije mogu da rade".

NATO, osnovan 1949. godine radi kolektivne odbrane njegovih članica i kao protivteža Sovjetskom savezu, obeležio je 70.-godišnjicu na samitu u Londonu u decembru 2019. godine.

Video: Stoltenberg: Ovom vežbom Srbija i NATO osnažuju svoje partnerstvo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    14. jun 2021 | 18:11

    VEOMA LUKAVO !!! PRICAJU O MIRU A UPLOVLJAVAJU NATO BRODOVI SA ARSENALOM RAKETA U CRNO MORE I PROVOCIRAJU RUSIJU!!!

  • Kobe

    14. jun 2021 | 18:02

    Eventualno probno prijateljstvo.Pod uslovima da se nato povuce 2 koraka nazad.

  • nikolas

    14. jun 2021 | 18:02

    NATO RAZGOVARA A SALJE RATNE BRODOVE U CRNO MORE SA OGROMNIM RAKETNIM ARSENALOM I PROVOCIRAJU RUSIJU !!! BRODOVI SU VEC UPLOVILI A PRICAJU O MIRU!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA