Kamiondžiji koji je optužen za ubistvo muslimanske porodice u Kanadi sudiće se i za terorizam

Napad se dogodio u nedelju uveče kada je kamion uleteo u grupu pešaka

  • 1
Kanada, policija, ubadanje

Foto: Tanjug/AP

Kanađanin koji je optužen da je namerno pregazio muslimansku porodicu, ubivši četvoro njih, suočiće se i sa optužbama za terorizam, pored optužbe za ubistvo prvog stepena, izjavili su danas savezni i pokrajinski tužioci.

Natanijel Veltman (20) uhapšen je pre osam dana, nedugo posle napada na parkingu koji se nalazio nedaleko od najstarije džamije u gradu Londonu, u pokrajini Ontario, preneo je Rojters.

Veltman - za kog je policija rekla da nije ranije osuđivan, još se nije izjasnio o krivici. Kratko se pojavio putem video poziva na sudu u ponedeljak, noseći  narandžastu majicu i narandžaste pantalone izveštavaju lokalni mediji. Sudiji je tom prilikom rekao da još nije zatražio advokata.

Komentarišući dodatnu optužbu za terorizam u ponedeljak, kanadska zamenica premijera Kristija Frilend izjavila je da je važno napad nazvati terorističkim činom.

Londonska policija saopštila je da je sarađivala sa državnim tužiocem i saveznim tužiocima kako bi utvrdila optužbe protiv Veltmana. Vlasti su saopštile da je istraga još uvek u toku, ali da nema pretnji po javnu bezbednost, piše BBC.

Još uvek nije saopšteno koji su razlozi, zbog kojih se veruje da je zločin učinjen iz mržnje.

Uz optužbe za ubistvo i terorizam, tužioci moraju da dokažu da je postojala namera da se ubije ili nanese ozbiljna šteta, dokazi da je delo počinjeno iz političkih, verskih ili ideoloških razloga, kao i dokazi da je učinjeno delo imalo za cilj da zastraši javnost ili određenu grupu.

Valtman je uhapšen ubrzo nakon što je izvršio napad ispred najstarije džamije u Londonu. Prilikom hapšenja osumnjičeni je nosio pancir i kacigu.

Salman Afzal (46), njegova 44-godišnja supruga Madiha Salman, njihova 15-godišnja kćerka Jumna i njena 74-godišnja baka Talat Afzal ubijeni su dok su 6. juna bili u večernjoj šetnji, preneo je AP. Devetogodišnji sin Afzala i Madihe - Fajez teško je povređen, ali se očekuje da će se oporaviti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ma

    15. jun 2021 | 00:41

    Zelim da znam koje je vjeroispovjesti i nacionalnosti ovaj sto je ovakvo zlo pocinio??? To jos niko nece da objavi. Samo Kazu Kanadjanin a svi znamo da je to samo zemlja u kojij zivi. I ovi pokojnivlci su Kanadjani ali Muslimanske vjeroispovjesti. Zasto se ubica sakriva sta je on??? Ko je on??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA