≫ 

"Dostojan rival" i "iskusan političar": Šta Bajden i Putin misle jedan o drugom uoči samita

Putin je ranije priznao da od samita u Ženevi ne očekuje ništa što bi "moglo da zadivi sve svojim rezultatima" iako se nada da će pregovori biti vođeni "u pozitivnom smislu"

  • 1
Dzo Bajden, Vladimir Putin, Amerika, Rusija Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP

Nekoliko sati nakon objavljivanja velikog intervjua sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, šef Bele kuće Džo Bajden obratio se medijima. Uoči samita u Ženevi, demokrata je opisao Putina kao "dostojnog rivala" i predstojeći sastanak s njim kao "primeren trenutku".

Bajden o Putinu

- Upoznao sam Putina, on je pametan i žilav. Mislim da je dostojan rival - rekao je američki predsednik na dan objavljivanja Putinovog intervjua za američki NBC channel.

Novinari su ponovo pitali Bajdena da prokomentariše svoju izjavu od pre nekoliko meseci, kada je na pitanje "da li je Putin ubica", odgovorio potvrdno.

Bajden se prvo nasmejao, oklevao pa na kraju odgovorio.

- Verujem da je u osnovi priznao u prošlosti da bi učinio određene stvari ili ih je učinio. Kada je pitao, odgovorio sam iskreno. Ne mislim da je mnogo bitno u svetlu predstojećeg sastanka. Nadam se da će Putin doći do zaključka da postoji interes, uključujući i njegov vlastiti, za promenu percepcije sveta o njemu - rekao je Bajden.

Ruska Gazeta piše da je Bajdenova izjava da je Putin "ubica" izazvala međunarodni skandal. U istom intervjuu Bajden je rekao da "dobro poznaje" svog ruskog kolegu.

Do ličnog sastanka između dvojice lidera nije došlo otkako je Bajden inaugurisan, a prvi susret zakazan je za sredu u Ženevi. Do sada su nova pitanja rešavali samo telefonom. U to vreme, Bajden je takve pregovore opisao kao "iskrene i s poštovanjem".

Putin o Bajdenu

Ruski predsednik, sa druge strane, vidi američkog kolegu kao osobu sa kojom može da radi. U intervjuu za NBC, koji je objavljen 15. juna, Putin je rekao da je Bajden "suštinski drugačiji" od svog prethodnika, Donalda Trampa.

Bajden je, u najmanju ruku, "proveo skoro ceo svoj život u politici", prema Putinovim rečima.

- On ovo radi mnogo godina. Već sam govorio o ovome, i to je očigledna činjenica: koliko je godina bio senator, koliko se godina, na stručnom nivou, bavio pitanjima, recimo, razoružavanja, međunarodne politike. On je drugačija osoba - rekao je Putin u razgovoru sa američkom novinarom.

Istovremeno, šef Rusije izrazio je nadu da na predstojećim razgovorima u Ženevi "neće biti takvih impulsivnih pokreta aktuelnog predsednika, da ćemo poštovati određena pravila komunikacije, moći ćemo da se dogovorimo oko nečega i pronađemo zajednički jezik".

Da je Bajden "iskusan političar", Putin je rekao odmah nakon izbora u kojima je demokrata porazio republikanca Trampa.

- Ali treba imati na umu da kralja stvara svita - dodao je Putin.

Rusko-američki samit

Sastanak lice u lice između dvojice predsednika zakazan je za sredu, 16. jun u Ženevi.

Prema Bajdenu, to "odgovara" trenutku. Šef Bele kuće je takođe primetio da su tokom samita NATO-a šefovi država članica izrazili zahvalnost što se upravo sada sastaje sa Putinom.

Putin je ranije priznao da od samita ne očekuje ništa što bi "moglo da zadivi sve svojim rezultatima" iako se nada da će pregovori biti vođeni "u pozitivnom smislu".

Bajdenova supruga Džil ranije je spomenula da je njen suprug "previše spreman" za sastanak sa ruskim kolegom.

SAD ovaj samit vide kao "vitalni deo zaštite američkih interesa i vrednosti", objasnio je Džejk Salivan, savetnik šefa Bele kuće za nacionalnu bezbednost. Glavni zadatak američke strane je da razume rusku strategiju u odnosima sa Sjedinjenim Državama i "pokuša da reši razlike".

Video: Kilometri i kilometri žice: Ovako izgleda vila i njeno obezbeđivanje za susret Putina i Bajdena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žižek

    15. jun 2021 | 10:47

    Pre mesec dana je Bajden rekao da je ubojica. Menja mišljenje kako vetar dune.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA