"Terali posadu da laže da su sami preusmerili let": Novi detalji o avionu koji je spustio Lukašenko

U detaljnom izveštaju, generalni direktor Rajanera pred britanskim komitetom danas izneo niz događaja koji su doveli do promene kursa aviona

  • 10
Roman Protaševič Raman Pratasevich, Rajaner Ryanair avion Minsk Belorusija, Alexander Lukashenko, Aleksandar Lukašenko Foto: Tanjug/AP

Pilot aviona Rajanera, koji je sleteo u Belorusiju, a nakon čega je uhapšen opozicioni novinar Roman Protaševič, bio je upozoren da će bomba u letelici biti aktivirana ukoliko nastavi da leti prema Litvaniji, tvrdi generalni direktor Rajanera.

Majkl O'Liri je rekao da je pilot pokušao da potraži savet od aviokompanije, ali da su ga zvaničnici lažno izvestili da se u Rajaneru niko ne javlja.

Nazvao je incident "smišljenim kršenjem" globalnih pravila vazduhoplovstva. Belorusija demantuje da je u pitanju prinudno sletanje.

Podsetimo, novinar Roman Protaševič i njegova devojka Sofija Sapega uhapšeni su odmah po sletanju aviona u prestonicu Belorusije i još se nalaze u pritvoru.

Avion Rajanera FR4978 je putovao iz Atine u Grčkoj, do Vilnjusa u Litvaniji u nedelju 23. maja, kada je odjednom naglo promenio kurs iznad Belorusije, na nekih 10 kilometara od granice sa Litvanijom.

Ovaj incident izazvao je žestoku reakciju EU, Velike Britanije i drugih zapadnih zemalja. Mnogi su zabranili sletanja beloruske aviokompanije na svoje aerodrome i naredile svojim nacionalnim avio-kompanijama da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije.

U detaljnom izveštaju, O'Liri je pred britanskim komitetom danas izneo niz događaja koji su doveli do promene kursa aviona.

On je rekao da je kontrola leta u Minsku rekla pilotu da su dobili "verovatnu pretnju da će, ukoliko uđe u vazdušni prostor Litvanije ili pokuša sletanja na aerodrom u Viljnusu, bomba u avionu biti aktivirana".

Pilot je neprekidno zahtevao da razgovara sa službenicima operativne kontrole Rajanera, nakon što je stigla dojava o bombi, ali je "Minsk uporno tvrdio da se u Rajaneru u Poljskoj niko ne javlja na telefon", rekao je O'Liri.

On je objasnio da bi se avioni na ovom području obično preusmerili ka Poljskoj ili Baltičkim državama, ali da pilotu nije data nijedna druga opcija, osim da sleti u Minsk.

- Kada je pilot upitao koliko je veliki rizik od pretnje, rečeno mu je da je "crveni alarm", i on nije imao alternativu - istakao je O'Liri.

Avion je "prizemljen pod lažnom pretnjom koristeći kontrolu letenja u Minsku i čini se da je jasno da su dva putnika izvedena iz letelice protiv njihove volje i zadržana", rekao je on.

Odmah po sletanju, kako kaže O'Liri, posada je bila primoravana da u kameru kaže da su svojevoljno promenili kurs u pravcu Minska, ali su oni odbili da to učine.

Kada je avion ponovo uzleteo, pet putnika je nedostajalo - Roman Protaševič, Sofija Sapega i još tri neidentifikovana osobe, koje su, kako se veruje, iz bezbednosnih agencija tipa KGB-a.

Te tri persone, među kojima je bio i jedan grčki putnik, rekli su za belorusku televiziju da su "svejedno putovali u Belorusiju, pa su odlučili da ne nastave put do Litvanije".

Nepotvrđeni transkript iz beloruskog ministarstva saobraćaja je prethodno pokazao da su iz kontrole leta pilotu rekli: "Imaš bombu u avionu i ona može da bude aktivirana iznad Viljnusa".

O'Liri se oglasio dan nakon što je šef beloruskih vazdušnih snaga Igor Golub rekao da nije bilo "presretanja, prisilnog preusmeravanja sa državne granice niti prinudnog spuštanja Rajanerovog aviona".

Igor Golub je govorio na konferenciji u Minsku na kojoj se Protaševič takođe pojavio. Novinar BBC-ja, koji je prisustvovao konferenciji, rekao je da je bilo očigledno da je Protaševič tamo pod prinudom.

Podsetimo, nedavno je Protaševič gostovao na državnoj televiziji i javno hvalio predsednika Aleksandra Lukašenka. U jednom od tih gostovanja bilo je vidljivo da ima ožiljke po rukama od vezivanja, zbog čega su borci za zaštitu ljudskih prava tvrdili da je mučen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • otac makarije cudotvorac

    15. jun 2021 | 18:33

    Bravo za Belorusku drzavu,tako se ponasa prema teroristima

  • Максим

    15. jun 2021 | 18:21

    Чим се буне Британци, онда је све јасно! Лукашенко, само напред !

  • nikolas

    15. jun 2021 | 17:18

    SVE ZAPADNE PLACENIKE KAZNITI KAO STO TO RADE AMERI DEMOKRATI SA AMERIMA KOJI RADE ZA RUSIJU ILI KINU -30-60 GODINA ROBIJE !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA