Francuz se podvrgnuo eutanaziji u Švajcarskoj: Godinama se borio da zakon bude usvojen kod kuće

Švajcarska, Belgija i Holandija usvojile su zakone koji u nekim slučajevima dozvoljavaju asistiranu smrt

  • 1
Sahrana, pogreb, mrtvacki sanduk, udovica, kovceg Foto: Profimedia

Francuz Alan Kok, koji se godinama borio za pravo na eutanaziju kod kuće, preminuo je u asistiranom samoubistvu u Švajcarskoj u 58. godini, saopštili su danas njegovi prijatelji i aktivisti koji se bore za pravo na eutanaziju.

Kok, koji je decenijama patio od bolne i neizlečive degenerativne bolesti, preminuo je u bolnici u Bernu, napisala je njegova pravna zastupnica Sofi Medžeber na svojoj Fejsbuk stranici, preneo je Rojters.

- Alan Kok je preminuo jutros , prema sopstvenoj želji, dostojanstveno. Konačno počivaj u miru Alan- napisala je zastupnica.

Žan-Luk Romero, predsednik Francuske asocijacije za pravo na dostojanstvenu smrt, rekao je u video izjavi na Tviteru da je Kok bio borac koji je voleo život, ali da je zbog stalnih bolova i nemogućnosti da se brine o sebi, želeo da umre uz pomoć lekara, piše Metro.

- Zahvalni smo mu što je svoju individualnu borbu pretvorio u kolektivnu, kako bismo konačno imali ovaj zakon, pa Francuzi ubuduće neće morati u inostranstvo kako bi umrli na način na koji oni žele - rekao je Romero.

Švajcarska, Belgija i Holandija usvojile su zakone koji u nekim slučajevima dozvoljavaju asistiranu smrt. Francuska se međutim odupirala ovom zakonu, delom zbog pritiska katoličke crkve.

Alan Kok je bezuspešno apelovao na francuskog predsednika Emanuela Makrona da mu se dozvoli eutanazija kod kuće. Prošle godine je dva puta pokušao da umre primenjujući svoje pravo prema francuskom zakonu koji mu dozvoljava da prestane sa unosom hrane i medicinskom negom, međutim odustao je zbog jakih bolova koje je trpeo.

U avgustu prošle godine, pre svog prvog pokušaja, dok je ležao u krevetu hraneći se kap po kap i noseći kolostromsku kesu, rekao da oseća konstantan bol.

- Došao sam do faze u kojoj su bolovi nepodnošljivi - rekao je on.

Video: Dirljiva priča o neraskidivom prijateljstvu: Veterinar spasio psa od eutanazija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA