≫ 

Blokirana Ženeva uoči sastanka dvojice lidera: Amerikanac uživa u hotelu, čeka se dolazak Putina

Bajden je juče sleteo u Ženevu, dok se dolazak ruskog predsednika očekuje danas

  • 0
Ženeva, Švajcarska, samit, Putin, Bajden Foto: Tanjug/AP

Još nekoliko sati ostalo je do početka sastanka lidera dve najjače države sveta. Vladimir Putin i Džo Bajden danas će se sastati oči u oči u vili La Granž u Ženevi, gde će iza zatvorenih vrata pokrenuti brojna sporna pitanja i to u trenutku kada su odnosi SAD i Rusije na najnižem mogućem nivou od Hladnog rata.

Američki predsednik u Ženevu je stigao juče, a nakon sastanka sa švajcarskim predsednikom i šefom diplomatije povukao se u hotel gde bi trebalo da boravi sve dok ne krene u pravcu vile da se sastane sa Putinom. Dolazak ruskog predsednika u Ženevu planiran je za danas. Veruje se da će Putin sleteti oko podneva.

Danima uoči sastanka u gradu su vršene pripreme za dolazak dvojice lidera najjačih država sveta. Vila La Granž, koja se nalazi na obali Ženevskog jezera opasana je kilometrima bodljikave žice. Vršene su prepravke parkinga kako bi bilo prostora za više od 30 vozila delegacije, i obezbeđeno je mesto za sletanje dva helikoptera.

Plan je da se dvojica lidera sastanu posle 13 časova po srednjeevropskom vremenu. Prema ranijim najavama iz Kremlja pregovori će se sastojati iz tri dela - prvo u uskom, a zatim u proširenom sastavu, nakon čega će uslediti odvojene pres konferencije dve strane.

Tokom razgovora u užem sastavu Putina će pratiti ministar šef diplomatije Sergej Lavrov, a Bajdena američki državni sekretar Entoni Blinken.

Građani Ženeve od jutros uglavnom rade od kuće, pošto je veliki broj ulica u gradu blokiran. Ispred hotela Interkontinental, gde boravi predsednik Bajden, parkirana su oklopna vozila, a širom grada postavljeni su betonski blokovi. Na brojnim lokacijama u centru vijore se ruske i američke zastave.

Treba napomenuti da je angažovano i oko 4.000 pripadnika bezbednosnih snaga koji su zaduženi da poseta i istorijski sastanak prođu bez problema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA