≫ 

Srpkinja iz Ženeve za Telegraf: Vojska i policija na svakom ćošku, lokalce ne zanima ko im "gostuje"

Ovo nije prvi put da je švajcarski grad u centru važnog događaja, ali su stanovnici Ženeve izgleda oguglali na to

  • 0
Ženeva, Švajcarska, samit, Putin, Bajden Foto: Tanjug/AP

Dok su oči celog sveta uprte u Ženevu, gde se danas oči u oči sastaju američki i ruski predsednik Džo Bajden i Vladimir Putin, lokalce ne zanima puno ko im "gostuje" u gradu i gledaju svoja posla. Ovo za Telegraf.rs iz švajcarskog grada potvrđuje Nevena, koja tamo živi nekoliko godina.

Da se nešto važno dešava u gradu, nemoguće je ne primetiti - takozvana crvena zona, ulice oko vile La Granž u kojoj će doći do sastanka, zatvorena je za pešake i automobile.

Ljudi koji žive u crvenoj zoni ne smeju da izlaze na terase, a vlasti preporučuju da se danas ne ide nigde.

- Vojska i policija nalaze se na svakom ćošku, snajperisti su svuda. Bezbednost je na najvećem nivou, ovako nešto nikada nisam videla - kaže na početku razgovora naša sagovornica.

Kako govori, na ulicama je 95 posto policije i preko 3.000 vojnika. Ceo put do Ženevskog jezera je blokiran, a park u kojem se nalazi vila La Granž je zatvoren od petka.

Prema rečima Srpkinje, đaci danas i juče imaju onlajn nastavu, a svima koji mogu da rade od kuće, savetovano je da tako i urade.

- Nema nekih zabrana, sem zatvorenih glavnih ulica, zabranjeno je i šetačima da idu u crvenu zonu. Na ogradama su postavljene žice - opisuje naša sagovornica kako izgleda današnji dan u Ženevi.

Srpkinja kaže da su od subote bile pojačane kontrole na graničnim prelazima, a na mostu Mont Blanc postavljene su zastave.

Međutim, iako ceo svet zanima šta se dešava u švajcarskom gradu, stanovnici Ženeve izgleda da tome ne pridaju puno pažnje.

- Što se tice lokalaca, nema nikakvih promena i osećaja, sem povećanih gužvi u saobraćaju i gradskom prevozu. Ponašaju se kao da ih nije briga, gledaju svoja posla. U ženevskim novinama je prošlog utorka javnost obaveštena o tome da će doći Putin i Bajden - zaključuje naša sagovornica.

Već sutra sve će biti po starom, kao da u gradu nisu boravila dva najmoćnija čoveka na svetu, a meštani će nastaviti sa svojim životima. Do nekog sledećeg, važnog samita.

Video: Furiozno na sastanak sa Putinom: Bajdenova kolona prolazi Ženevom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA