≫ 

"Nismo se zvali u goste, nismo se takmičili. Razgovori su bili dobri": Putin o razgovoru sa Bajdenom

Predsednik Rusije obratio se novinarima nakon višesatnih pregovora sa Bajdenom

  • 5
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin vodio je danas višesatne pregovore sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom. Njih dvojica sastali su se nešto pre 13 časova u vili La Granž na obali Ženevskog jezera, a nakon sastanka Putin se obratio novinarima.

Putin je na početku konferencije rekao da su razgovori bili dobri.

- Naši stavovi se mimoilaze po brojnim pitanjima, ali smatram da su obe strane pokazale su spremnost da pronađu način za rešavanje aktuelnih problema - istakao je predsednik Rusije.

On je rekao da su razgovori bili konstruktivni i da on smatra da nije bilo "neprijateljstva".

Odgovarajući na pitanje da li je bilo reči o Ukrajini i njenom pristupanju NATO, Putin je rekao da su se dotakli teme, ali da u tom slučaju nema o čemu da se razgovara.

Rekao je i da misli da je Bajden saglasan da ukrajinski konflikt bude rešen Protokolom iz Minska.

Prema njegovim rečima postignut je dogovor da se otpočnu konsultacije po pitanju strateške stabilnosti na institucionalnom nivou.

On je rekao i da je na sastanku postignut dogovor o povratku ruskih i američkih izaslanika.

- Kada govorimo o vraćanju ambasadora na njihove dužnosti, američkog ambasadora u Moskvu i ruskog u Vašington, to smo dogovorili. Taj problem je rešen - rekao je predsednik Rusije.

Putin je dodao i da je na sastanku bilo dosta reči o sajber bezbednosti.

- Dogovorili smo da otpočnemo konsultacije o sajber bezbednosti - rekao je Putin i dodao da je ta tema veoma važna za obe zemlje.

- Setite se napada na naftovod u Teksasu, morali su da plate 5 miliona. Tu je bio i napad na zdravstveni sistem Rusije.

Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Govoreći o vojnim vežbama, Putin je rekao da Rusija sprovodi manevre na svojoj teritoriji, kao i SAD, međutim to ne radi na način da dovlači svoju vojnu tehniku do američkih granica.

- Vežbe organizujemo na svojoj teritoriji, kao i SAD. Mi ne dovlačimo našu vojnu tehniku i vojsku do granica SAD. Na žalost, naši američki partneri to rade upravo sada. Zato ne treba američka strana da bude zabrinuta, već ruska - istako je predsednik.

U jednom trenutku je Putin rekao da je Bajden "ozbiljan državnik" i drugačiji od svog prethodnika.

- Dosta je drugačiji od predsednika Trampa - rekao je Putin.

Navaljnom ni ime nije hteo da pomene

Upitan o slučaju Navaljni, ruski predsednik je rekao da se Aleksej Nevaljni vratio u Rusiju kako bi bio pritvoren, znajući da je prekršio zakon i tom prilikom, po ko zna koji put, odbio je da izgovori njegovo ime.

- Ovaj čovek je znao da krši ruski zakon. Dva puta je osuđivan - rekao je Putin.

On je ponovio zvanični ruski stav da je Nevaljni prekršio uslove kaucije time što je otišao u inostranstvo u nesvesti nakon trovanja Novičokom prošle godine. On je tada prekršio zakon koji jasno navodi da je bio u obavezi da se javi ruskim pravnim službama.

- Dotični gospodin je otišao na lečenje u inostranstvo. Čim je otišao u bolnicu, pokazao je svoje video zapise na internetu ... Želeo je svesno da prekrši zakon. Uradio je tačno ono što je želeo. Pa kakvu vrstu diskusije možemo voditi o njemu - rekao je Putin novinarima.

Odgovarajući na pitanje novinara o "gušenju opozicije" u njegovoj zemlji predsednik Rusije je istakao da "ne želi da vidi pobunu u Rusiji niti događaje kakvi su doveli do organizovanja pokreta Crni životi su važni".

Putin je danas ukazao na slične događaje u SAD i posebno istakao odgovor američkih snaga bezbednosti tokom upada nezadovoljnih pristalica Trampa na Kapitol hil.

"Ne militarizujemo Arktik"

Ruski predsednik kaže da je bilo i razgovora o Arktiku. Kako je naveo, "nema osnova za zabrinutost Amerike po pitanju militarizacije Arktika jer Rusija tamo isključivo obnavlja uništenu infrastrukturu".

Takođe je rekao i da je duboko uveren u to da Rusija i Amerika mogu da sarađuju na Arktiku. Dotakao se i pitanja prolaza brodova drugih država po unutrašnjim morima Arktika rekavši da davanje dozvole za tako nešto jeste.

Biće razmene zatvorenika?

Putin nije želeo da potvrdi spekulacije da je tokom sastanka postignut dogovor o razmeni zatvorenika, ali je rekao da je Bajden pokrenuo to pitanje.

- Moglo bi da bude kompromisa sa Vašingtonom o ovom pitanju - rekao je Putin, ne otkrivajući više detalja.

"Nismo se pozivali u goste"

Putin je rekao da sastanak jeste bio konstruktivan ali da ni on ni Bajden nisu uputili pozive onom drugom za posete.

- Nisam pozvan u Belu kuću, nisam ni ja pozivao u Moskvu. Verujem da, da bi se takve posete dogodile, treba da budu ispunjeni određeni uslovi - rekao je Putin.

"Razgovori su bili plodonosni"

Osvrćući se na opasku novinara da je Rusija danas pobedila Finsku u fudbalskoj utakmici i pitanju "ko je pobedio na današnjem samitu", Putin je rekao da se niko nije ni takmičio.

- Nije ovo bilo takmičenje. Ovo je bio produktivni, plodonosan sastanak - rekao je Putin.

Temu o vakcinama tek načeli

Tokom pregovora bilo je reči i o vakcinama protiv virusa korona, iako je ta tema samo površno dotaknuta, rekao je Putin i tako odgovorio na pitanje novinara da li će doći do uzajamnog priznanja vakcina, kako sa američke, tako i sa ruske strane.

"Postoji tračak nade da će biti bolje"

Upitan da li je moguće popraviti odnose SAD i Rusije, Putin je citirao Tolstoja i rekao da postoji "tračak nade".

Ipak, dodao je da je teško reći hoće li se odnosi Moskve i Vašingtona poboljšati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ferat

    16. jun 2021 | 17:58

    Za dugo godina ne bih poslao ambasadore i druga državna lica u USA niti bi im dozvolio da oni stupe na tlo Rusije i prekiniuo bih sve vidove saradje od kulturnih , sportskih do ekonomskih a sa druge strane bih sa celim svetom saragjivao maksimalno dobro.

  • cini bombalder

    16. jun 2021 | 18:22

    Moguce je ipak da je Tramp bolji od obojice.

  • Madjo

    16. jun 2021 | 19:24

    Obrni okreni na kraju se uvek sve dobro zavrsi, gluposti kako ce poceti rat izmedju USA i Rusije, svima je njima dobro, mi treba sebe da gledamo, tj nase interese

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA